Dat Fernando Alonso niet kan racen in Bahrein, komt omdat hij gebroken ribben en een kleine klaplong heeft overgehouden aan zijn crash in Australië.

Dat vertelt de McLaren-coureur zelf aan de verzamelde pers op het Bahrain International Circuit. “Ik was na de crash aanvankelijk oké. Ik had wat last van kniepijn, maar dat was het wel”, verhaalt Alonso. Tests op het circuit wezen niet op problemen, maar toen Alonso terugkwam in Spanje, kreeg hij meer last van pijn. “Ik heb me toen uitgebreid laten checken en we kwamen erachter dat ik een kleine klaplong en kwetsuren aan mijn ribben had.”

www.sutton-images.com Fernando Alonso (ESP) McLaren MP4-31 crashes at Formula One World Championship, Rd1, Australian Grand Prix, Race, Albert Park, Melbourne, Australia, Sunday 20 March 2016. BEST IMAGE

Alonso heeft toch letsel overgehouden aan zijn megacrash in Melbourne.

Na volgende checks, afgelopen maandag bij zijn eigen dokter en op donderdag in het medisch centrum op het circuit van Bahrein, is vastgesteld dat de klaplong ‘min of meer’ genezen is, maar de ribben nog niet volledig geheeld zijn. “En aangezien je zitpositie in een Formule 1-auto zo apart is en je natuurlijk met G-krachten te maken hebt, bestaat er een risico dat mijn long beschadigd kan raken door de gebroken ribben”, legt Alonso uit.

“De kans dat dit gebeurt, is klein, maar we willen geen risico nemen. Het gaat immers niet om een gebroken arm of been, maar om de organen in mijn bovenlichaam die beschadigd kunnen raken.” Of hij op tijd hersteld zal zijn voor de derde race, die in China, weet Alonso niet. “Ik zou tegen die tijd in orde moeten zijn, maar garanties zijn er niet.”

Vandoorne
De Belg Stoffel Vandoorne, test- en reserverijder van McLaren, stapt in plaats van Alonso in. Hij zal daarbij worden bijgestaan door de tweevoudig wereldkampioen, die met dat doel dus ook gewoon in Bahrein blijft. “Ik wil het team en Stoffel helpen”, benadrukt Alonso, die aangeeft dat hij hier zelf misschien ook nog wat aan heeft: “Zo maak ik eens mee hoe het er buiten de auto allemaal aan toe gaat. Daar heb ik wellicht wel wat aan als ik straks weer rij.”

Het is voor Alonso de tweede keer in twee seizoenen tijd dat hij een race moet laten schieten. In 2015 moest hij juist het openingsweekend aan zich voorbij laten gaan na een crash tijdens de wintertests. Toen werd hij vervangen door Kevin Magnussen, de Deen die Vandoorne nog kent uit de Formule Renault 3.5 en die denkt dat de Belg zijn teamgenoot Jenson Button – met wie Magnussen zelf in 2014 bij McLaren racete – goed partij zal bieden.

www.sutton-images.com Kevin Magnussen (DEN) Renault Sport F1 Team, Stoffel Vandoorne (BEL) McLaren Test and Development Driver and Eric Boullier (FRA) McLaren Racing Director at Formula One Testing, Day One, Barcelona, Spain, Monday 22 February 2016.

Magnussen (links) en Vandoorne.

“Stoffel is goed genoeg om in de Formule 1 te racen, dus ik twijfel er niet aan dat hij een sterke race kan rijden”, zegt Magnussen over de GP2-kampioen van 2015. “Hij verdient het ook om in de Formule 1 te zitten, dus het is fijn om te zien dat hij deze kans krijgt. Hopelijk kan Stoffel er van genieten”, vervolgt de tegenwoordig voor Renault rijdende Magnussen, die desgevraagd aangeeft dat Vandoorne het Button lastig kan maken: “Ik denk van wel.”

Als ervaringsdeskundige met een verleden als testcoureur voor McLaren en een invalbeurt in 2015 – ook al haalde hij daarbij uiteindelijk de start van de race niet eens door technische pech – gaat Magnussen er vanuit dat Vandoorne goed voorbereid zal zijn. “Zeker, want McLaren heeft een goede simulator. Misschien dat hij door de radiorestricties wel veel uit zijn hoofd moet leren, maar wat het rijden en zijn pace betreft, zal hij geen problemen kennen.”