Na een medische inspectie in China hebben de doktoren Fernando Alonso toestemming gegeven om te rijden. Na de eerste vrije training heeft hij nog een evaluatie ondergaan om te bepalen of hij ook de rest van het weekend in actie mocht komen. 

Alonso liep een gebroken rib en een klaplong op bij zijn zware crash tijdens de Grand Prix van Australië. Hoewel hij zich zelf fit genoeg achtte om de volgende race gewoon weer van start te gaan. bleek bij een controle in Bahrein dat hij onvoldoende genezen was en kreeg hij een startverbod opgelegd. Stoffel Vandoorne nam zijn plaats in en scoorde zijn eerste WK-punt, tevens het eerste punt van McLaren dit seizoen.

In China moest Alonso opnieuw gekeurd worden. Hij had vertrouwen in een goede uitkomst, maar hield nog een slag om de arm tot hij daadwerkelijk toestemming had om te mogen racen. Die is er nu, maar nog altijd onder voorbehoud. Na de eerste training voeren de doktoren opnieuw een check uit om er zeker van te zijn dat Alonso ook de rest van het weekend veilig kan afwerken en hij niet te veel last ondervindt van zijn ribblessure en daarmee ernstiger letsel riskeert.

Update: Alonso heeft de eerste training en de medische inspectie goed doorstaan en mag het raceweekend afmaken. Mocht hij last krijgen van abnormale symptomen dient hij echter onmiddellijk de strijd te staken.