Lance Stroll en Fernando Alonso kregen tijdens de race in Japan een tijdstraf voor een gezamenlijk incident in de openingsronde. Alonso was na afloop niet te spreken over die beslissing van de wedstrijdleiding. “Het zijn willekeurige beslissingen zonder consistentie.”

In ronde één passeerde Stroll Alonso buitenom in 130R. De Williams-coureur dacht dat hij Alonso helemaal gepasseerd was en stuurde naar links, maar daar zat de McLaren van de Spanjaard nog. Alonso stak daarom de chicane af en vervolgde – voor Stroll – zijn race. Volgens Charlie Whiting had hij die positie terug moeten geven. Beide coureurs kregen daarom een tijdstraf van vijf seconden opgelegd: Stroll omdat hij Alonso van de baan dwong, Alonso voor het afsnijden van de bocht.

Alonso voor de race op de grid.

“Het is moeilijk om de beslissing van de stewards te begrijpen, want ik kon geen kant op”, vertelt de McLaren-coureur na de race. “Ik kon alleen naast de baan komen, omdat Lance mijn kant opkwam en me niet gezien had, zoals hij zelf zei. Daardoor verloren we helaas een aantal posities.” De Spanjaard weet de tijdstraf gelukkig ook weer te nuanceren. “Het was geen groot drama, want we reden toch niet in de punten.”

McLarens grootste probleem in Japan was dan ook het gebrek aan snelheid. Het hele weekend bungelden de namen van Alonso en Vandoorne onderaan de tijdenlijsten. “We waren het hele weekend te langzaam”, bevestigt Alonso, die daaraan toevoegt dat hij “uiteindelijk wel van de race genoten heeft”.

Bij teamgenoot Stoffel Vandoorne verliep de race op Suzuka niet veel beter. Zijn woorden na afloop van de GP spreken boekdelen: “Volgens mij was dit min of meer het maximaal haalbare vandaag”, verklaart de Belg na zijn finish op de vijftiende positie. “Het was in het begin al best moeilijk, omdat er niet echt een mogelijkheid was om de snellere auto’s tegen te houden. We waren min of meer passagiers op het rechte stuk.”