Fernando Alonso was de enige McLaren-coureur die meedeed aan de kwalificatie en start morgen als dertiende. Teamgenoot Jenson Button kwam door motorproblemen niet in actie.

Bij Button diende zich aan het eind van VT3 een probleem met zijn energy recovery system aan. “Ik wist gelijk dat het verkeerd zat”, verzucht hij ten overstaan van de BBC. De Brit vindt het ‘vooral zuur voor de jongens’ dat hij niet mee heeft kunnen doen aan de kwalificatie, want die hadden veel aan de auto veranderd na de vrijdagtrainingen en moesten vóór de derde training ook al flink aan een McLaren – Honda sleutelen, maar dan die van Alonso.

“Iedereen heeft ook tussen VT3 en de kwalificatie nog geprobeerd mijn auto te repareren, maar het mocht niet baten. Ik weet nu eigenlijk ook niet eens vanaf welke plek ik de race moet beginnen”, erkent Button, die volgens de voorlopige tijdenlijst als twintigste en laatste moet starten, aangezien hij zich technisch gezien niet heeft gekwalificeerd. Ook krijgt hij mogelijk nog een tijdstraf voor de race, als McLaren de MGU-K van zijn ERS moet vervangen.

Alonso
Waar Button aan het eind van VT3 problemen kreeg, daar begon de dag voor Alonso juist met vertraging. Zijn motor moest in de Canadese ochtenduren vervangen worden, waardoor hij in de zaterdagtraining maar drie rondjes kon rijden. In de kwalificatie vond de Spanjaard echter geen verdere problemen op zijn pad, dus hij toont zich redelijk tevreden in gesprek met de BBC: “Ik denk dat dit het voor ons best mogelijke resultaat is”, stelt hij zelfs.

Alonso reed in Q2 een veertiende tijd, maar schuift een plekje op vanwege de gridstraf van Max Verstappen. Hoewel de tweevoudig wereldkampioen toegeeft dat het geen fijna dag was voor McLaren, ziet hij kansen voor de race van zondag: “Want dit circuit levert altijd leuke races op, met veel actie.”

“Er kan hier van alles gebeuren: safety cars, auto’s die stuk gaan, noem het maar op. Vanaf de dertiende startplek is het dan ook zeker niet uitgesloten dat we om de punten mee kunnen doen”, aldus Alonso, voor wie de puntenteller dit jaar vooralsnog op nul staat.