Fernando Alonso had voor eigen publiek vast op meer gehoopt dan een dertiende startplek, maar de McLaren-coureur ziet desondanks mogelijkheiden zijn fans zondag op een puntenfinish te trakteren.

“We waren vandaag simpelweg niet snel genoeg om ons bij de eerste tien te voegen, maar dat we voor het eerst met twee auto’s Q2 hebben gehaald, is al heel wat”, stipt Alonso, wiens team samen met motorleverancier Honda een moeilijke seizoensstart kent, aan in gesprek met SpeedWeek.

“Ik zie dit resultaat als een verdere stap vooruit en ben er van overtuigd dat we morgen om de punten kunnen meedoen”, stelt Alonso. “Als ik een goede start maak, we het qua strategie slim spelen en de race verder perfect volgens plan verloopt, is dat een realistisch en haalbaar streven”, denkt hij.

“Onze langere runs waren namelijk helemaal niet slecht. Drie weken geleden kwamen we in Bahrein bovendien ook al in de buurt van een puntenfinish, en we zijn hier meer competitief dan aldaar. De motor voelt hier sterker aan en de driveability is beter, terwijl we ook het chassis verbeterd hebben.”

“Natuurlijk hebben we hoe dan ook nog een lange weg te gaan, waarbij we ongeacht of we hier punten scoren of niet onverminderd hard blijven werken om verder vooruit te komen, maar ik denk dat het een hele opsteker zou zijn als we hier als negende of tiende finishen”, aldus Alonso.

Button
Ook teamgenoot Jenson Button denkt dat McLaren een flinke stap heeft gezet, waarbij ook hij aangeeft dat de door het team uit Woking meegenomen upgrades zich hebben uitbetaald. Gecombineerd met de vermoedelijk prima race pace, denkt ook de Brit dat het er goed uitziet voor zondag.

Wat zijn kwalificatie betreft, is Button echter niet tevreden. Sterker nog, hij is gefrustreerd: “Want ik had continu last van remproblemen. We hadden voor de slottraining nieuwe remmen geïnstalleerd, maar ze werkten helemaal niet goed”, vertelt ook hij aan SpeedWeek.

“De auto trok bij het aanremmen van de eerste bocht telkens naar links, terwijl ze tijdens mijn laatste run niet goed op temperatuur waren. Ik blokkeerde daardoor vol bij het aanremmen van de eerste drie bochten, waardoor het een slecht rondje werd. Hopelijk zijn de problemen met de remmen verder niet te erg en kunnen we dit oplossen zonder de Parc Fermé-regels te breken.”