De finish haalde hij net niet, maar Fernando Alonso reed naar eigen zeggen een van zijn sterkste wedstrijden ooit. Lang leek de McLaren-coureur op weg naar een punt.

Tot een paar ronden voor de finish reed Alonso op de tiende plek, een grote verrassing gezien het rampzalige voorseizoen van McLaren-Honda. Toen passeerden Esteban Ocon en Nico Hülkenberg hem echter, en moest Alonso zijn auto met een kapotte wielophanging in de pits parkeren.

“Tot op dat moment was het waarschijnlijk de beste race van mijn leven”, zegt Alonso. De tweevoudig wereldkampioen moest naar eigen zeggen in zijn ‘oncompetitieve auto’ zoveel brandstof sparen, dat hij een seconde per ronde van het gas moet. Dat hij desondanks in de punten reed, was volgens Alonso een grote verrassing. “Maar we konden het niet volhouden.”

Alonso verwacht dat McLaren het de komende raceweekends lastiger krijgt. “Als dertiende kwalificeren en in de punten rijden zal in de volgende races haast onmogelijk zijn.” Het nauwe, hobbelige stratencircuit in Melbourne geeft volgens hem geen representatief beeld van de snelheid van de McLaren. “Op normale circuits zullen we lager in de rangorde staan. We moeten ons meteen verbeteren, anders hebben we frustrerende races voor de boeg.”