Fernando Alonso doet in mei van dit jaar mee aan de Indianapolis 500 en slaat daar de Grote Prijs van Monaco voor over. Alonso zal rijden in een McLaren Honda-inschrijving die door Andretti Autosport wordt gerund.

Dat heeft McLaren op haar eigen website bekendgemaakt. Het is al langer een droom van Alonso om aan de prestigieuze Indy 500 mee te doen en hij is dan ook heel blij dat het er van komt: “Ik verheug me er enorm op dit met McLaren, Honda en Andretti te doen.”

“Het is natuurlijk jammer dat ik niet in Monaco kan racen, maar ik zal bij de volgende Grand Prix, die van Canada, gewoon weer achter het stuur van mijn McLaren zitten”, benadrukt Alonso. Wie hem bij McLaren vervangt in Monaco, is nog niet duidelijk. Het team, dat Jenson Button nog als ambassadeur en reserve in de boeken heeft staan, zegt dit tijdig bekend te maken.

Op Indianapolis zal Alonso ondertussen rondscheuren in een Dallara – Honda die in McLaren-oranje uitgevoerd zal zijn. De bolide zal gerund worden door Andretti Autosport, dat de Indy 500 vorig jaar won met ex-Formule 1-coureur Alexander Rossi. Het wordt voor Alonso zijn eerste keer in een Indycar en op een oval. “Ik heb er vertrouwen in dat ik er snel gewend aan zal zijn, al zal de leercurve steil zijn.”

Om alvast op snelheid te komen, vliegt Alonso na de Grote Prijs van Spanje – half mei – direct naar Amerika om te testen en zich in het lange voorprogramma van de voor 28 mei op de kalender staande Indianapolis 500 te concentreren. Daar hoort ook een speciale rookietest bij voor nieuwkomers.

Alonso gaat na de race in Spanje snel naar Amerika en laat Monaco schieten. Wie hem vervangt is nog niet duidelijk. Foto: Sutton Images.

McLaren
Namens McLaren laat directeur Zak Brown weten dat hij het niet alleen erg spannend vindt dat Alonso naar Indianapolis gaat, maar ook dat McLaren daar en in de Indycars terugkeert na een afwezigheid van 38 jaar. McLaren won ‘de 500’ zelfs twee keer, in 1974 en 1976 met Johnny Rutherford.

Aangezien het nu om een door Andretti ingezette maar door McLaren en Honda gesteunde inschrijving gaat, spreekt Brown zijn dank uit aan die beide partijen. “Ik ben heel blij dat Fernando in een auto van Michael Andretti zijn Indycar-debuut maakt”, zegt hij over de Amerikaanse teambaas die in 1993 nog zelf voor McLaren in de Formule 1 reed.

Andretti noemt het een grote eer dat McLaren en Alonso zich bij zijn team willen aansluiten voor de aanstaande Indy 500. Om het gebrek aan ervaring op ovals van Alonso maakt hij zich niet druk: “Hij is namelijk een geweldig talent en Indianapolis biedt als race veel testtijd, dus het is voor een rookie juist een goede race om mee te beginnen.”

De Amerikaan Alexander Rossi won de Indy 500 vorig jaar voor Andretti Autosport in eenzelfde Dallara – Honda. Foto: Sutton Images.

Triple crown?
Brown denkt dat Alonso zeker vooraan kan meedoen op de Indianapolis Motor Speedway, aangezien de Spanjaard volgens hem ‘de beste coureur ter wereld’ is. Alonso zelf heeft geen direct doel voor ogen, maar voor de langere termijn mikt hij op de triple crown: het winnen van de Formule 1-race in Monaco (wat hij al twee keer heeft gedaan), de Indy 500 en 24 Uur van Le Mans.

“Er is maar één coureur die dat is gelukt en dat is Graham Hill”, weet Alonso. “Het is een zware klus het voor elkaar te krijgen, maar ik kan het aan”, stelt Alonso strijdlustig.” Vooralsnog heeft de McLaren-coureur echter geen Le Mans-plannen. “Ik weet niet wanneer ik daar zal racen, maar ik ben pas 35 en heb dus nog tijd zat.”

 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. statistics, marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.