Alhoewel Fernando Alonso achteraan de grid begon, reed hij tijdens de Grand Prix van Maleisië naar een knappe zevende plek. Dat betekent echter niet dat de Spanjaard al te optimistisch is over zijn resultaat.

Alonso ontving een straf van maar liefst 45 startplaatsen, nadat McLaren een nieuwe Honda-motor in zijn auto had geïnstalleerd. Na de tweede vrije training vervolgde Alonso het weekend echter weer met zijn oude motor, om de nieuwe motor te sparen voor de thuisrace van Honda in Japan.

Nadat de lichten waren gedoofd maakte Alonso een fantastische start, en enkele tactische beslissingen en het nodige geluk bezorgden hem uiteindelijk een uitstekende zevende plek. Ondanks dat Alonso veel vertrouwen heeft in de toekomst van McLaren, meent hij dat zijn goede resultaat toch vooral het gevolg is van gunstige omstandigheden tijdens de race.

“Het ging erg goed. Ik had wat geluk met de laatste virtual safetycar, omdat we van banden konden wisselen zonder posities te verliezen”, verklaart Alonso. “Bij de start wist ik alle auto’s te ontwijken, maar ik zag niet veel omdat Rosberg spinde en daarmee behoorlijk wat rook veroorzaakte. Doordat dat gebeurde, wisten we een aantal posities te pakken in de eerste ronde.”

Zelfs Alonso zelf was verrast toen hij na de eerste ronde kon strijden om punten. “Ons plan was erg agressief, aangezien we alle banden gingen gebruiken die we tijdens de kwalificatie hadden gespaard. Toen we echter zoveel posities hadden gewonnen, begonnen we te twijfelen. ‘Misschien is het beter om een traditionele strategie te hanteren en zo als negende of tiende te finishen’, dachten we. Dat zou al een goed resultaat zijn geweest. Uiteindelijk besloten we toch aan te vallen, en viel alles voor ons op zijn plek.”

“We blijven ons verbeteren, maar de zes snellere auto’s voor ons zijn nog ver weg. Zevende is de beste positie waar we momenteel op kunnen hopen. We moeten echter hard blijven werken.”

Alonso relativeert zijn zevende positie, omdat Vettel en Hamilton normaal gesproken nog voor hem zouden zijn geëindigd. De twee coureurs moesten hun race vroegtijdig beëindigen na een crash in de eerste ronde en een opgeblazen motor. “Vettel en Hamilton kregen problemen, en ik finishte als negende. Dat was normaal gesproken dus een negende positie geweest. Dit resultaat is geen reden om te denken dat we er al zijn.”