Ferrari-kopman Fernando Alonso zat er vandaag aardig bij op Suzuka, net zoals de beide McLarens ook snel onderweg waren, maar Alonso verwacht toch dat Red Bull dit weekend weer de sterkste zal zijn.

Tijdens de tweede vrije training prijkte de naam van Alonso lange tijd bovenaan de tijdenlijst, maar uiteindelijk was Jenson Button hem toch nog net te snel af, net zoals Button ook in de eerste training al beslag legde op de eerste plek.

Dat kampioenschapsleider Sebastian Vettel in beide sessies op de derde plaats bleef steken, terwijl diens teamgenoot Mark Webber niet verder kwam dan een vijfde en vierde plaats, is Alonso ook opgevallen, maar hij rekent zich desondanks nog niet rijk: “Red Bull is op zaterdag altijd enorm sterk, en dat zal morgen niet anders zijn”, aldus de Spanjaard tegenover het blog van Formule 1-medewerker Adam Cooper.

“Iedere coureur zal morgen bovendien op zoek gaan naar dat kleine beetje extra”, weet Alonso. “Ikzelf ben daar geen uitzondering op en ik weet zeker dat ik morgen nog wel een paar tienden kan vinden. Met de nieuwe Pirelli-banden heb je echter maar een kans om een goede rondetijd neer te zetten, maar ik weet desondanks zeker dat we een perfecte ronde kunnen neerzetten.”

Aan voorspellingen voor zondag wil Alonso zich eigenlijk nog niet wagen omdat hij vindt dat ‘de kwalificatie eerst afgewacht moet worden’, maar hij kan het toch ook niet laten om al wel een beetje vooruit te blikken: “Op een circuit als dit is het normaal voor Red Bull om als eerste en tweede te eindigen, dus wij moeten met McLaren om de derde plaats gaan vechten.”

Alonso’s teammakker Felipe Massa heeft geconstateerd dat de Red Bulls met name aan het eind van de training, toen ze een racesimulatie afwerkten, relatief gezien heel snel onderweg waren: “Hun rondetijd was bijna te snel”, toont hij zijn verbazing in gesprek met Yahoo News. “We weten natuurlijk niet precies hoeveel brandstof ze aan boord hadden, maar ze waren echt rap onderweg.”

Wat Massa ook is opgevallen, is dat de beide Red Bull-rijders met hun achtervleugel open door de 130R jagen, terwijl hijzelf dat niet kan. “Onze auto trekt dat niet”, is hij eerlijk. “Misschien dat het morgen wel lukt als de baan wat meer is ingereden en er meer grip is, maar dat moeten we eerst nog maar afwachten.”

Massa zette aan het eind van de dag overigens een vijfde tijd neer. “Best in orde”, oordeelt hij. “De auto voelde vandaag beter aan dan tijdens de laatste paar races, maar we weten morgen natuurlijk pas waar we echt staan”, houdt hij een slag om de arm.