Fernando Alonso lijkt dit jaar een patent op de vijfde plaats na de kwalificatie te hebben. Ook in Brazilië start de tweevoudig wereldkampioen op die positie.

“Mijn abonnement is met nog een zaterdag verlengd!”, vertelde hij na afloop. “Dit keer ging dat wat lastiger dan normaal. We zijn niet blij met de balans in de auto en hielden rekening met een sneller Mercedes. We kwamen echter dichter bij McLaren in de buurt dan verwacht, terwijl Mercedes ons eerst nog op de hielen zat.”

“Dat betekent dat we meer uit de auto haalden dan we hadden verwacht. Voor de rest was dit geen verrassende kwalificatie. Als het morgen echt gaat regenen hoop ik dat het een open en opwindende race wordt. Niemand weet hoe competitief hij kan zijn in de regen.”

Nog een andere statistiek: Alonso eindigde in Sao Paulo zes keer op het erepodium, vaker dan op welk ander circuit dan ook. Maar hij won er nooit en zal dat waarschijnlijk morgen weer niet doen. Tenzij de regen het spel in de war stuurt. “Wat het beste scenario is voor de race? Dat de vier auto’s voor ons uitvallen en dat ik en Felipe vooraan eindigen!”, besloot de Ferrari-coureur.

Felipe Massa reed de zevende tijd. “Ik had hier meer van verwacht en kan echt niet blij zijn met deze plaats. Helaas kan ik het hele weekend al geen balans in de auto vinden. In sommige bochten blokkeerden mijn voorbanden en in andere bochten kampte ik weer met onderstuur. En in andere bochten had ik onvoldoende tractie.”

“De auto was dus lastig te besturen. Er kan morgen van alles gebeuren. Je moet op alles voorbereid zijn. Ik vind het altijd geweldig om hier te racen. Ik ga alles geven om eindelijk op het podium te eindigen na een moeilijk jaar. Dat zou een mooi einde zijn van mijn tiende F1-seizoen en een waardige manier om mijn honderdste race voor Ferrari te vieren.”