Fernando Alonso en Jenson Button slaagde er tezamen niet in om minstens één McLaren in Q2 te krijgen. Dat beide McLaren al direct strandden, is voor het eerst sinds de Grand Prix van China.

Lange tijd leek het er op dat Fernando Alonso niet eens deel zou nemen aan de kwalificatie, aangezien zijn McLaren vanwege een ERS-gerelateerd probleem in de derde vrije training tot kort voor de kwalificatie niet rijklaar was. Toen hij eenmaal wel op het circuit was, kwam hij niet verder dan de zeventiende plaats. Meer zat er voor de Spanjaard naar eigen zeggen niet in: “Ik ben een paar tienden sneller dan Jenson, maar daarvoor heb ik er alles uit moeten halen. Ik kon niet veel sneller meer.”

Ondanks het ontnuchterende resultaat is Alonso redelijk positief: “Het klinkt misschien raar, maar dit is onze beste kwalificatie tot nu toe. Nog niet eerder bleven we op gelijke banden binnen anderhalve seconde van de Ferrari’s en dat op één van de langere banen van de kalender. We zitten dichter bij de top, maar het is duidelijk nog niet genoeg.”

Fernando Alonso verwacht niet dat McLaren zich op korte termijn significant kan verbeteren wat betreft posities: “In Hongarije zal het niet veel beter gaan en in België en Italië zal het vanwege de hoge topsnelheden waarschijnlijk alleen maar slechter gaan. Het is op dit moment helaas niet anders.”

Button
Jenson Button moest zoals gezegd enkele tienden toegeven op teamgenoot Alonso en baalt ervan dat hij voor zijn thuispubliek niet voor een verrassing kon zorgen: “Natuurlijk weten ook de fans dat we het niet makkelijk hebben, maar je hoopt toch op iets speciaals. Helaas was het ook vandaag niet onze dag.”

“Het is lastig voor ons als coureurs. We zijn immers allebei gewend om te vechten voor overwinningen. Gelukkig hebben we met zijn allen bijzonder veel ervaring en het is belangrijk om die ervaring te bundelen en alle neuzen dezelfde kant op gericht te houden.”