Fernando Alonso wil zodra zijn Formule 1-carrière erop zit graag zijn geluk beproeven in de illustere 24 Uur van Le Mans. De Spanjaard wil dat het liefst met zijn huidige werkgever Ferrari doen.

Alonso verklaarde onlangs ‘nog drie, vijf of misschien wel zeven jaar door te gaan’ en benadrukt ook nu weer in gesprek met de BBC nog niet aan stoppen te denken, maar de wereldkampioen van 2005 en 2006 heeft al wel nagedacht over wát hij wil doen als hij eenmaal klaar is met de Formule 1: “Het is zo goed als zeker dat ik dan aan de 24 Uur van Le Mans ga meedoen”, meldt hij.

“Het betekent voor iedere coureur veel om de 24 Uur van Le Mans te winnen, dus ik hoop dat ik op een dag aan die race kan deelnemen”, vervolgt de coureur uit Oviedo, die zelfs denkt dat het ‘honderd procent zeker is’ dat hij nog een keer aan de start van de illustere endurance race zal staan en het voorbeeld van zijn goede vriend Mark Webber, die imiddels in het WEC rijdt, te volgen.

Alonso, die voordat het zover is eerst nog zijn derde wereldtitel in de Formule 1 wil winnen, denkt dat ‘je nog prima mee kan doen aan endurance races als je wat ouder bent’, maar benadrukt dat hij zeker niet onvoorbereid zal instappen als de tijd er rijp voor is. “Le Mans vereist je volledige toewijding en veel voorbereiding, en ik ben sowieso niet iemand die iets half doet.”

In een ideale wereld zou Alonso na afloop van zijn Formule 1-loopbaan voor Ferrari uitkomen op Le Mans, maar hoewel dat merk wel uitkomt in de GTE-klassen, heeft het geen prototype-programma, al verklapt Alonso dat hier wel over gedacht wordt. “Op korte termijn zal het niet gebeuren, want we moeten eerst al onze aandacht vestigen aan het weer op de rails krijgen van het Formule 1-team, maar onze president Luca di Montezemolo houdt van Le Mans en ik weet dat er over gedacht wordt om met een LMP1-auto mee te gaan doen.”