De kwalificatie zat er voor Fernando Alonso wegens een elektronicaprobleem al snel op. Tot teleurstelling van de Spanjaard, die denkt dat er een top zes-klassering voor hem in had gezeten.

“Alles sloeg ineens op zwart en ik kon niet meer door”, zegt Alonso, die zijn McLaren in St.Devote naast de baan parkeerden. “Heel jammer want de kwalificatie was heel belangrijk. Nu starten we morgen vijftiende en volg je de hele race een trein van auto’s.”

En dat terwijl de Spaanse ex-kampioen er nog wel een hoop vertrouwen in had. “In de ochtendtraining reed ik een rondje zonder verkeer en was ik derde. Dat is misschien wat hoog, maar zesde of zevende worden was echt wel mogelijk geweest vandaag.”

Alonso herhaalt dat na de kwalificatie het resultaat van de race wat hem betreft zo goed als vast staat. “De race finisht als het ware op zaterdag. Op zondag is het gewoon een optocht, die logischerwijs een beetje saai zal zijn. We kunnen er dus niet te veel van verwachten: als je in Monaco achteraan start, finish je normaliter ook achteraan.”

Button

Ook Jenson Button, die na de gridstraf van Romain Grosjean als elfde vertrekt, denkt dat hij Q3 had kunnen halen. De Brit verloor tijd vanwege een gele vlag in de eerste bocht. “Ik won het bijna allemaal weer terug”, zegt hij. “En ik was nog steeds maar een tiende langzamer dan mijn snelste rondje, dus zonder die gele vlag was ik makkelijk in Q3 gekomen.”

Button geeft de hoop op een mooi resultaat nog niet helemaal op. “Het is een goede kans om punten te scoren, maar het was nog beter geweest als we gewoon in de top tien hadden gestaan. Er kan morgen veel gebeuren, en hopelijk kunnen we het team belonen met een puntenfinish.”