Fernando Alonso is positief gestemd na de eerste dag in Monaco, waar de McLaren MP4-30 het volgens hem goed doet. Zijn teamgenoot Jenson Button had ondertussen een dag vol problemen.

Alonso was achtereenvolgens elfde en achtste in de donderdagtrainingen. Button moest het met een twaalfde en vijftiende klassering doen. Waar Alonso in totaal 46 rondjes reed, bleef de teller voor Button echter op 29 staan.

Dat Button het één en ander te klagen heeft, is dan ook niet zonder reden. “Ik verloor veel oefentijd in VT1, waarna ik in VT2 door een probleem met de temperatuur van de remmen ook al een run moest afbreken”, vertelt de Brit, die in de ochtend door allerhande problemen werd gehinderd.

Toen de baan in de middagtraining nat was geregend, wist Button zijn banden bovendien niet op temperatuur te krijgen, hetgeen volgens hem symptomatisch voor een overkoepelend probleem met het aan de praat krijgen van de Pirelli’s.

Button zinspeelt er echter wel op dat niet alleen McLaren daar last van heeft, waarop hij verder benadrukt dat niet alles slecht was: “Er zijn zeker verbeterpunten, maar het was ook zeker geen ramp. Zo was de balans van de auto bijvoorbeeld best in orde.”

Alonso
Ook Alonso geeft aan zeker niet ongelukkig te zijn met hoe de McLaren MP4-30 aanvoelt. “Ons chassis lijkt hier goed te presteren, dus ik hoop dat we zaterdag een volgende stap kunnen zetten”, verklaart de coureur van het team dat tijdens het vorige raceweekend voor de eerste keer in 2015 met beide auto’s Q2 van de kwalificatie wist te halen.

Wat McLaren volgens Alonso wel eens kan helpen, is het feit dat het regende tijdens VT2 en niemand daardoor al serieus met de super zachte banden heeft kunnen testen. “Doordat iedereen dat nu op zaterdag in korte tijd moet doen, kan het speelveld wel eens enigszins gelijk worden getrokken”, verwacht hij, al erkent de Spanjaard aan de andere kant dat er genoeg teams zijn die zaterdags soms ineens wat extra’s weten te vinden.