Alpine is ’teleurgesteld’ door de tijdstraf die Fernando Alonso na de Grand Prix van de Verenigde Staten heeft gekregen door een protest van Haas F1. Alpine gaat op haar beurt in beroep tegen het protest van Haas omdat deze 24 minuten te laat zou zijn ingediend, waardoor de straf ongeldig verklaard moet worden.

Alonso’s Alpine kreeg flinke klappen te verduren na de crash met Lance Stroll op het rechte stuk van het Circuit of the Americas. De Alpine vloog met beide voorbanden door de lucht en knalde tegen de vangrail aan, maar Alonso kon zijn weg vervolgen met de gehavende bolide. Dat deed hij wel met een losse spiegel die er uiteindelijk vanaf vloog.

Tot onvrede bij Haas. Zij hebben dit jaar toegezien hoe Kevin Magnussen tot drie keer toe een zwart-oranje vlag kreeg en dus verplicht een pitstop moest maken om zijn voorvleugel te vervangen. Het Amerikaanse team ging in beroep tegen Alpine. Met succes: Alonso kreeg een stop/go-penalty van tien seconden, maar omdat de race voorbij was werd dat een tijdstraf van dertig seconden. Alonso viel zo van de zevende plek terug tot de vijftiende en kon de punten vaarwel zeggen.

Lees ook: Alonso krijgt tijdstraf na protest Haas en duikelt uit de top-10

Alpine is niet blij met de gang van zaken. “Alpine is teleurgesteld dat het na de race een tijdstraf kreeg voor auto nummer 14, wat helaas betekent dat Fernando buiten de punten eindigt”, laat Alpine in een verklaring weten. Het team stelt ‘eerlijk’ te hebben gehandeld en oordeelde dat de auto veilig was na het incident met Stroll. “De rechter spiegel schoot los van het chassis als gevolg van de schade, veroorzaakt door Stroll.”

Bovendien, haalt Alpine aan, had de wedstrijdleiding alle mogelijkheid om Alonso de zwart-oranje vlag te geven, waardoor hij verplicht een pitstop had moeten maken om de schade te laten repareren. “In dit geval hebben ze besloten de vlag niet te tonen. Daarnaast keurde de technische delegatie van de FIA de auto na de race goed.”

Alpine stelt tevens dat het protest van Haas niet ontvankelijk verklaard had moeten worden. “Dit protest is 24 minuten na de deadline ingediend, deze had dus niet ontvankelijk verklaard moeten worden waardoor de straf ongeldig verklaard moet worden.”

Om de chaos compleet te maken heeft Alpine besloten om in protest te gaan tegen het protest van Haas, specifiek de ontvankelijkheid ervan.

Foto: Motorsport Images