Lee van Dam las het nieuws over het vermeende groene licht voor een Nederlandse GP in 2020 op Zandvoort met enige verbazing. De beoogde promotor van een F1-race op het TT Circuit in Assen, de andere kandidaat, denkt er het zijne van. “Toen ik het las dacht ik: dit klopt niet.”

De telefoon ratelde vandaag de hele tijd. Half Nederland was in rep en roer door het openingsverhaal van De Telegraaf, waarin wordt beweerd dat Zandvoort de slag om het organiseren van de Nederlandse GP heeft gewonnen. De commerciële rechtenhouder zou via een brief daarvoor groen licht hebben gegeven, zo stelt de krant.

“Ik denk dat als dat echt zo zou zijn, wij door Formula One Management (FOM) als eerste zouden zijn geïnformeerd”, legt Van Dam uit, “want we hebben een hele goede relatie met Londen. Dit is al de derde keer dat Zandvoort zo in de publiciteit komt. We zijn het inmiddels gewend. We zullen wel zien wat er gebeurt. Wij hebben alles goed voor elkaar, laat ze maar komen.”

Verstappen in 2015 op het TT Circuit.

Van Dam zegt zich niet al te druk te maken over alle commotie die is ontstaan en het feit dat Assen zou zijn afgevallen als kandidaat. In Drenthe ligt een kant-en-klaar plan, een circuit dat weinig aanpassingen behoeft en is de begroting die rond de 70 miljoen euro ligt, grotendeels door een investeerder gedekt. Zandvoort zoekt driftig naar geld.

“Ik heb nergens gelezen dat er een contract met Zandvoort is”, vertelt Van Dam. “Volgens mij teken je eerst een contract, maak je alles rond en kom je er daarna pas mee naar buiten. Zoals wij dat ook gedaan hebben met de komst van de DTM (vanaf volgend jaar niet meer te zien in Zandvoort, maar Assen). Weet je, ik wil de FOM ook niet elke keer lastigvallen als er zo’n bericht als vandaag naar buiten komt. We zijn toch allemaal grote mensen?”

De rechtenhouder laat via Norman Howell, directeur communicatie, desgevraagd weten ‘geen commentaar op de zaak’ te hebben. De FOM reageert nooit op geruchten of berichten zonder dat er daadwerkelijk een overeenkomst is. “Zou ik ook niet doen”, aldus Van Dam. “Kijk wat dat betreft naar Vietnam, waar de regering de komst van de Formule 1 deze week aankondigde. Is ook niet bevestigd door de FOM. Dat doen ze gewoon niet.”

De rechtenhouder schijnt wel gereageerd te hebben op een e-mail van Jos Vaessen, voorzitter van The Netherlands Grand Prix Foundation die namens Assen de race naar het TT Circuit wil halen. In Dagblad van het Noorden zegt Vaessen dat de FOM ‘wel in gesprek is met Zandvoort, maar dat er absoluut geen toezegging is gedaan en zeker geen beslissing is genomen’.