Als alles volgens plan verloopt doet er in 2015 weer een Amerikaans team mee in de Formule 1, nu zakenman Gene Haas toestemming van de FIA heeft gekregen om met een eigen team deel te nemen.

Sinds de FIA de inschrijving voor een twaalfde team in januari van dit jaar openstelde, heeft Haas zijn zinnen al gezet op een entree in de koningsklasse, maar pas na lang evalueren heeft de internationale autosportfederatie de Amerikaan officieel een licentie gegeven.

De FIA maakte deze beslissing op vrijdagavond bekend, waarop Haas – die eerder deze week nog vertelde nog niets vernomen te hebben – direct liet weten enorm blij te zijn: “Het is geweldig dat we toestemming hebben gekregen”, zegt hij. “Dit is een fantastisch moment voor mijzelf, mijn onderneming en iedereen die graag weer een Amerikaans team in de Formule 1 ziet.”

“Ik ben de FIA erg dankbaar voor de kans die ze ons geven, maar we weten dat dit pas het begin is”, benadrukt Haas. “Het echte werk begint nu, maar we verheugen ons op de uitdaging om straks in 2015 twee auto’s op de grid te zetten.”

De renstal van Haas, die ook al mede-eigenaar is van een NASCAR-team, staat officieel ingeschreven als Haas Racing Development en zal vanuit North Carolina opereren, waar Haas al over enige faciliteiten beschikt.

Naar verluidt laat Haas het chassis van zijn bolides door Dallara ontwerpen en construeren, terwijl deze auto’s vervolgens waarschijnlijk aangedreven zullen worden door Ferrari-motoren, maar dit is nog niet officieel bevestigd.

Forza Rossa?
Behalve dat de FIA heeft aangegeven het team van Haas toe te laten, meldde het ook dat het de inschrijving van een ander kandidaat-team onder de naam ‘Forza Rossa’ nog in overweging neemt. Wie achter dit project zit, is niet bekend, maar volgens geruchten gaat het om Colin Kolles – de oud-teambaas van onder meer Spyker, Force India en HRT – en een groep Roemense investeerders.

Foto: Amerika heeft al fans, een circuit en een testcoureur, maar nog geen eigen team. In 2015 komt daar met de entree van Haas Racing Development verandering in.