*

Nieuws

André vanuit Abu Dhabi: hoe zou het toch met Daniil Kvyat zijn?

André Venema

André Venema

10 maanden geleden

André vanuit Abu Dhabi: hoe zou het toch met Daniil Kvyat zijn?

Oleg Karpov, een Russische collega die voor motorsport.com werkt en eerder dit jaar een geautoriseerd boek over zijn jeugdjaren publiceerde, heeft al maanden niets van hem gehoord. Sinds zijn gedwongen vertrek bij Toro Rosso is de totale stilte rond Daniil Kvyat ingetreden, hij lijkt van de aardbodem verdwenen.

Niemand heeft ook maar een idee wat hij doet, waar hij uithangt en of er nog een toekomst voor hem is in de autosport. Op sociale media houdt hij zich koest, voor de slottest in Abu Dhabi (dinsdag en woensdag) ontbreekt zijn naam op de lijst bij Williams. Er ging lang het gerucht dat Kvyat bij de Britse renstal misschien een opening zou kunnen vinden om zijn Formule 1-loopbaan te verlengen, maar die deur is inmiddels ook dichtgeslagen. Kubica en Kvyats Russische collega Sirotkin lijken bij Williams de beste papieren te hebben voor de vacature van Massa.

Vooropgesteld: we hoeven geen medelijden met Kvyat te hebben. Red Bull heeft miljoenen in de opleiding van de Rus geïnvesteerd en hij zal ongetwijfeld een spaarpotje hebben opgebouwd. Anders wijk je niet uit naar belastingparadijs Monaco. Maar het vertrek verduidelijkt hoe nietsontziend Red Bulls regime is wanneer resultaten uitblijven. Ooit noemde adviseur Helmut Marko Kvyat na Vettel het beste wat de opleiding had voortgebracht, nu is hij – pas 23 jaar – uitgerangeerd en in de vergetelheid geraakt. Formule 1 lijkt voor hem voltooid verleden tijd.

Vandaag wandelde ik rond het middaguur onbezorgd de paddock op het Yas Marina Circuit binnen, hoorde een paar mensen Russisch spreken en dacht aan Kvyat. In Italië sprak ik hem begin september nog uitgebreid, hij was voor zijn doen zeer openhartig. Welgemanierde jongen, beleefd, eloquent, bescheiden en belezen. Het type mens dat mij aanspreekt, de wereld is al verdorven genoeg door te veel zelfvoldane snobs, onwetenden en luchtfietsers.

In Monza maakte Kvyat, zo zei hij, zich geen enkele zorgen over zijn toekomst. Was het een act? Zou best kunnen. Na de Amerikaanse GP en één WK-punt kreeg hij de zak. Korte tijd later vernam hij vervolgens via de media dat zijn tijd bij Red Bull er voorgoed opzat.

Hoe zou het nu toch met Kvyat zijn? In Abu Dhabi interesseert het werkelijk niemand iets. Correctie: bijna niemand.