Je hebt chaos en chaos. In het mediacentrum van het Autodromo Nazionale Monza sprak ik vandaag een collega die vorige week bij de Belgische GP drie uur over een stukje van zes kilometer had gedaan: 180 minuten voor 6000 meter. U mag zelf het rekenwerk doen, maar dan gaat de lol er – lijkt mij – wel vrij snel vanaf.

Organiseren en plannen zit de Belg (correctie: Waal) kennelijk niet in het bloed. Jaren geleden, voordat de gekte rond Max V. uitbrak, kwamen er op zondagmiddag misschien net 40.000 mensen naar Spa-Francorchamps. Maar ook destijds was het op de wegen naar en van de baan een puinhoop. Verkeerstechnisch gezien is het Belgische nummer altijd al een beproeving geweest. Overal staat politie langs de weg, wat ze doen is mij alleen nooit duidelijk geworden. In ieder geval niet voor een enigszins normale doorstroming van verkeer zorgen.

In Monza is de politie eveneens goed zichtbaar. In mooie uniformen en sportieve auto’s, we zijn tenslotte in Italië. Het geeft de dienders een natuurlijke autoriteit, met de dames en heren valt ook niet te spotten. Van polderen heeft de gemiddelde agent(e) in Italië nog nooit gehoord, zo merkte ik gisteren op weg naar de parkeerplaats van het circuit weer.

Een buitenlandse bezoeker in huurauto probeerde zonder de juiste papieren een suppoost te misleiden om zo dichter bij de hoofdingang te komen. Hij bleef maar zeuren, de parkeerwachter was onverbiddelijk. Na vijf minuten (natuurlijk had ik al een paar keer op de claxon van mijn blauwe FIAT Panda gedrukt) kwam er een carabinieri bij. Hij had het tafereel lang van afstand en met een glimlach gevolgd, maar nu was het klaar. Koel, maar zonder mededogen stuurde hij de gelukszoeker letterlijk het bos in. Probleem opgelost.

In de komende dagen is het Parco di Monza een mierennest, zeker nu er door de wederopstanding van Ferrari al 35 procent meer kaarten zijn verkocht dan vorig jaar. Het wordt één grote rode chaos, de Italiaanse GP in de groene long staat er synoniem voor.

Alleen zal niemand drie uur nodig hebben om erin of eruit te komen. Daarvoor moet je in België zijn.