Het eten, de stad, de fans en natuurlijk het circuit: de coureurs en teambazen zijn razend enthousiast over de Grand Prix van Amerika.

Daniel Ricciardo is helemaal weg van Austin. Hier zien we hem in 2015, toen hij zijn baard in lokale stijl droeg.

De top van het veld kijkt enigszins gespannen vooruit. Hoewel Lewis Hamilton en Mercedes qua puntenaantal en snelheid nauwelijks zijn te achterhalen, is het team bij monde van teambaas Toto Wolff toch op haar hoede. “De race is nog lang niet over. Iedereen in het team weet dat niets vanzelfsprekend is, dus we gaan hard werken voor een goed resultaat.” Ferrari teambaas Maurizio Arrivabene wil eveneens niet spreken van een gelopen race: “We gaan voor het onmogelijke.”

Max Verstappen kijkt enorm uit naar de Grand Prix. “Het circuit is ontzettend leuk, het heeft lange rechte stukken, lange langzame bochten en snelle stukken; alles wat je van een circuit verlangt.” Daarnaast kijken Verstappen en teamgenoot Daniel Ricciardo uit naar het eten: “Ik ben gek op spareribs!”, aldus de Australiër.

Voor velen een ’thuisgevoel’
In het middenveld is er nog genoeg om voor te racen. Vooral de zevende plek in het coureursklassement ligt volledig open. Voor de leider van de ‘Formule 1B’, Sergio Perez, voelt de race in Texas bijna aan als een thuisrace. “Austin was mijn thuisrace voor de komst van de Mexicaanse Grand Prix. Het hele weekend zie je veel Mexicaanse fans en dat maakt het een speciaal weekend voor mij.”

Ook tussen de teams in de middenmoot is een gevecht gaande, al gaat dat vooral tussen Renault en Haas. Renault-teambaas Cyril Abiteboul heeft “een positief gevoel voor de volgende race”. Tegenstander Haas rijdt dit weekend haar thuisrace. “Ik denk dat het voor de Formule 1 ontzettend belangrijk is om een race te hebben in de Verenigde Staten. Het is voor ons belangrijk, omdat het onze thuisrace is. We kijken er allemaal naar uit”, aldus Haas-teambaas Günther Steiner. Voor zijn coureur Romain Grosjean is de race ook bijzonder. “Het is net als de Franse Grand Prix, ik heb er een speciaal gevoel bij.”

Hoewel het niet zijn thuisrace is, heeft Fernando Alonso de laatste tijd naast de Formule 1 verschillende malen in de Verenigde Staten geracet. “Ik ben blij om terug te gaan naar de Verenigde Staten. Ik heb er natuurlijk in januari geracet, in Daytona en daarna ging in naar Barber in Alabama voor een IndyCar-test. Nu ga ik voor de laatste keer met de Formule 1 naar de Verenigde Staten.”

‘Mijn nek was bijna afgescheurd’
Ook de strijd tussen Toro Rosso en Sauber kan nog spannend worden, met een gat van slechts drie punten. Voor Brendon Hartley, coureur van eerstgenoemde team, zal het circuit van Austin altijd speciaal blijven. “Het is één jaar na mijn debuut in de Formule 1. Ik zal nooit vergeten hoe het was om voor de eerste keer in een Formule 1 wagen te rijden, mijn nek werd bijna van links naar rechts opengescheurd!”

Charles Leclerc heeft eveneens bijzondere herinneringen aan Austin. “Ik vind het circuit erg leuk en ik heb er een paar vrije trainingen gereden in het verleden. Ik ben benieuwd hoe het circuit is als het droog is, want tijdens die trainingen was het altijd nat.”

Volgens Sergey Sirotkin, uitkomend voor hekkensluiter Williams, is Austin “één van de beste moderne circuits in de Formule 1”. Hoewel Williams naar alle schijn allerlaatste wordt, kijkt ook Lance Stroll uit naar de race. “Ik hou van alles in Austin en in het bijzonder de barbecues!”