Volgens oud-coureur en voormalig teambaas Gerhard Berger zijn er vier mensen die ervoor zorgen dat Red Bull een topteam is, maar is Adrian Newey de belangrijkste man binnen de formatie.

 

Volgens Berger dankt Red Bull zijn succes aan een viertal mensen: technisch directeur Newey, teambaas Christian Horner, adviseur Helmut Marko en natuurlijk coureur – en tweevoudig wereldkampioen – Sebastian Vettel. “Als je één van die mensen weghaalt, dan zou het team net zo terugzakken als nu met Ferrari gebeurd is”, denkt de Oostenrijker hardop in gesprek met Auto, Motor und Sport.

 

“Waarschijnlijk zou zelfs het weglokken van alleen Newey echter al genoeg zijn om het team een enorme klap toe te dienen”, vervolgt Berger zijn gedachtegang. “Newey en zijn technische staf zorgen er immers voor dat Red Bull de beste of de op één na beste auto heeft.”

 

Volgens Berger is het overigens niet zo dat Vettel – die hij toen hij teambaas van Toro Rosso was nog onder zijn bewind had – enkel in de beste auto races kan winnen, maar heeft deze toch wel een competitieve bolide nodig. “Hij is zo goed geworden, dat hij ook in de tweede beste bolide van het veld het verschil kan maken”, benadrukt hij gelijktijdig de kwaliteit van Vettel en de afhankelijk van Newey.

 

Dat Vettel een topcoureur is, komt wat Berger betreft namelijk vooral door zijn ‘lange lijst met pluspunten en weinige minpunten’. “Het enige negatieve, is dat hij altijd zo teleurgesteld is als hij zijn doelen niet bereikt, maar dat is eigenlijk ook niet per se iets slechts. We moeten immers ook niet willen dat Sebastian een soort robot wordt.”