Sebastian Vettel doet zijn voormalige teambaas Gerhard Berger in de kwalificatiesessies aan Ayrton Senna denken, de legendarische Braziliaan waar Berger tijdens zijn carrière nog teamgenoot van was.

De nu 52-jarige Berger was zelf van 1984 t/m 1997 als coureur actief in de Formule 1. Van 1990 t/m 1992 reed hij voor het team van McLaren, waar hij de teamgenoot van Senna was. Na zijn actieve carrière was hij van 2006 t/m 2008 vervolgens mede-eigenaar en teambaas van het team van Toro Rosso, waar hij Vettel anderhalf jaar als coureur in dienst had.

Hoewel de Toro Rosso geen wonderbolide was, liet Vettel er al wel geregeld indrukwekkende dingen mee zien. Zo pakte hij in 2008, op Monza, bijvoorbeeld zijn eerste poleposition en zege mee. De rest van het verhaal is natuurlijk bekend, want Vettel promoveerde vanaf 2009 naar het grote Red Bull en sleepte daar de afgelopen twee seizoenen de wereldtitel mee in de wacht.

Op Vettels erelijst staan daardoor inmiddels twintig zeges en 27 polepositions. Een indrukwekkend aantal voor een coureur die pas 24 is, maar Vettel is dan ook uitzonderlijk, zo vertelt Berger aan het Duitse Spiegel: “Hij is niet alleen razendsnel, maar weet ook precies aan de technici te vertellen hoe hij de auto wil hebben.”

“Sebastian gaat daardoor steeds sneller. Voor een coureur is het namelijk de kunst om een ronde tot in het kleinste detail te analyseren en daarna aan de engineers te vertellen hoe de auto anders afgesteld moet worden. Die wisselwerking is echt essentieel.”

Volgens Berger komt deze kwaliteit van Vettel vooral op zaterdagen, tijdens de kwalificatie, naar voren. “Als ik zie hoe vaak hij dan op het allerlaatste moment een optimale ronde rijdt, dan doet dat me heel erg aan Senna denken, want Senna is verder de enige die dat ook zo goed kon”, vergelijkt hij Vettel met de coureur die bekend stond als een grootmeester van de kwalificatie.

Waar Vettel hem op dat vlak aan Senna doet denken, verschilt hij volgens Berger op een ander vlak juist heel erg van Senna: “Ayrton had immens veel charisma. Hij had een haast religieuze uitstraling. Vettel ziet er daarentegen uit als een leuke en vriendelijke jongen. Je zou van hem niet verwachten dat hij überhaupt kan overleven in de Formule 1.

Ondanks Vettels ‘lieve uitstraling’ weet Berger ook dat dit niet betekent dat hij achter het stuur heel anders is: “In werkelijkheid verslaat hij iedereen namelijk keihard en lacht hij daarbij.”