Met een vierde plek voor Daniil Kvyat en Daniel Ricciardo daar achter op de vijfde plek, is Red Bull flink ingelopen op het in Monaco puntloze Williams, waarmee het om P3 in het WK vecht.

Met de 22 punten uit Monte Carlo heeft Red Bull – dat nu op 52 punten staat – het verschil teruggebracht tot 29. Het was ook gelijk het beste weekend van het jaar voor het team, dat Kvyat op zijn beurt zijn beste resultaat tot op heden zag behalen.

Na een goede start kwam Kvyat voor Ricciardo te zitten, waarna de jonge Rus tot aan de safety car ook voor zijn meer ervaren teamgenoot reed. Waar Ricciardo toen de race geneutraliseerd werd naar binnen dook voor nieuwe banden, bleef Kvyat echter buiten.

Red Bull sommeerde Kvyat na de neutralisatie dan ook aan de kant te gaan voor de sprint van acht ronden naar de vlag, zodat het met Ricciardo mogelijk nog wat kon forceren en wellicht een podiumplek kon pakken. Dat lukte niet, waarna Red Bull de volgorde weer omdraaide.

“Dat was heel fair van het team”, vertelt Kvyat aan Motosport-Total. “Ze waagden met Daniel een gokje qua strategie, maar dat betaalde zich dus niet uit”, aldus Kvyat, voor wie het naar eigen zeggen ‘een goede dag’ was. “Want dit is mijn beste resultaat tot op heden in de Formule 1.”

“Ik ervaar dit daarbij ook best wel als een opsteker”, erkent de jonge Rus, die afgelopen winter de overstap van Toro Rosso naar Red Bull maakte en sindsdien – ook door technische pech – nog niet echt indruk had weten te maken.

Ricciardo
Indruk maken deed Ricciardo in Monaco ondertussen vooral op Ferrari-coureur Kimi Räikkönen, al maakte de Australiër geen goede indruk op de Fin. Räikkönen vond een inhaalactie van Ricciardo bij Mirabeau namelijk veel te hard: “Hij beukte me gewoon aan de kant, dat was niet aardig.”

De wedstrijdleiding besloot echter geen straf uit te delen aan Ricciardo, die zijn uiteindelijke vijfde plek dus mag behouden. Ricciardo zelf is zich ook van geen kwaad bewust: “We raakten elkaar licht, maar het is niet zo dat we van de baan vlogen ofzo.”

“De wedstrijdleiding weet bovendien ook wel dat inhalen niet makkelijk is in Monaco en je soms assertief moet zijn, door een beetje te duwen en trekken. Kimi weet dat volgens mij ook wel, hij baalt er waarschijnlijk gewoon van dat ik het bij hem deed.”

“Ik had een rondje eerder trouwens ook al geprobeerd hem te verschalken, maar toen verdedigde hij juist heel agressief en liet hij me geen ruimte. Ik moest toen vol in de ankers om een aanrijding te vermijden. Ik heb hoe dan ook echter veel plezier beleefd aan het gevecht.”