Tom Coronel heeft een opmerkelijk raceweekend achter de rug. Op de Oostenrijkse Salzburgring werd hij twee tiende. Het is echter de kwalificatie waar nog lang over gesproken zal worden.

Tom Coronel plaatste zich in die kwalificatie keurig voor Q2, waarin de twaalf tijdsnelsten om de voorste plaatsen mogen strijden. Hij koos ervoor om slechts één run te doen aan het einde van de sessie. Met nog drie minuten op de klok reed hij naar buiten, waar hij stuitte op een peloton aan langzaam rijdende concurrenten. Niemand gunde iemand anders een op de Salzburgring zo belangrijke slipstream.

Coronel koos uiteindelijk eieren voor zijn geld en probeerde het dan maar alleen. Hij had immers nog geen tijd staan. Hij wurmde zich door het groepje naar voren, maar kwam helaas te laat over de streep. De finishvlag was al gevallen. De 41-jarige coureur uit Eemnes had dit echter niet door en ging er nog eens goed voor zitten. Verder dan een spin en een botsing met de bandenstapen kwam hij helaas niet.

De raceleiding zag zich na afloop genoodzaakt om de betrokken rijders met gridstraffen en geldboetes aan te spreken op hun gedrag op de baan. De officiële lezing legt uit dat de coureurs bestraft werden voor onnodig langzaam rijden en het in diskrediet brengen van de sport.

En de races?

Het zou op voorhand lastig worden met de achterwiel aangedreven BMW 320 TC, zeker toen duidelijk werd dat Tom Coronel van een negentiende en een twaalfde plek moest vertrekken. Hij deed echter wat hij kon door goed te starten, crashes te vermijden en zich zo langzaam naar voren te werken. Het leverde Coronel uiteindelijk twee tiende plaatsen, twee keer een enkel kampioenschapspunt en een mooi duel met Rob Huff in race twee op. De races werden gewonnen door Michel Nykjear en James Nash.