Valtteri Bottas rijdt ook na dit seizoen voor Williams. Althans – als we Claire Williams, adjunct-teambaas van de renstal uit Grove, moeten geloven. Zij is overtuigd van de trouw van de Finse coureur.

“Er zullen vast genoeg teams zijn die een oogje op Valtteri hebben”, zegt de dochter van teameigenaar Sir Frank Williams tegen Autosport. “Logisch, want hij is momenteel één van de smaakmakers in de Formule 1.”

Maar bang dat de Fin aan het einde van het komende seizoen, wanneer zijn contract afloopt, het hazenpad kiest, is Williams allerminst. “Ik zou niet weten waarom Valtteri nu zou willen vertrekken, met de competitieve auto en de plannen voor toekomstige successen die we hebben. Waarom zou hij weg gaan, als we hem een auto kunnen geven waarmee hij kan winnen? Het is niet alsof we nu vijfde of zesde staan, dus waarom zou hij zijn geluk elders willen beproeven?”

“Trouw is voor ons allebei belangrijk”, gaat Williams verder. “Valtteri is zijn carrière begonnen bij ons, en als je met hem praat is het duidelijk dat hij voor de volle 100 procent trouw is aan het team. We hebben samen met hem onze toekomstplannen uitgestippeld, en die willen we allebei graag samen volgen.”

Prestaties

Of Bottas’ trouw in de toekomst zo stevig blijft, zal vermoedelijk sterk afhangen van de prestaties waar zijn Williams-bolide hem toe in staat stelt. Wanneer hij weer een auto als de FW36 van afgelopen seizoen, waar hij zes podiumplaatsen mee behaalde, tot zijn beschikking krijgt, is een nieuw contract sneller getekend dan wanneer Williams weer terugvalt richting het middenveld. In zo’n geval is het goed denkbaar dat Bottas toch verder gaat kijken, bijvoorbeeld in de richting van Mercedes.

Van dat gegeven is ook Williams doordrongen. “Je weet nooit wat er in de toekomst gaat gebeuren”, zegt ze. “Als Valtteri opeens doodongelukkig is bij ons omdat we hem met inferieur materieel op hebben gescheept, zouden we hem natuurlijk nooit tegenhouden.” Maar, besluit Williams zelfverzekerd: “Nu hebben we een contract met hem, en zijn we allebei vastbesloten er samen wat van te maken”