Mocht wereldkampioen Lewis Hamilton zijn eind 2015 aflopende contract met Mercedes niet verlengen, dan is Fernando Alonso nog altijd de gedroomde opvolger van de Brit. Dat meldt teambaas Toto Wolff.

In interview met de Gazzetta dello Sport beklemtoont Wolff in de eerste plaats dat Mercedes idealiter doorgaat met de kersverse tweevoudig wereldkampioen Hamilton en diens teamgenoot Nico Rosberg, de vice-kampioen van 2014.

Dat Mercedes de samenwerking met Rosberg vervolgt, staat ook al vast, want het team en de coureur zijn minstens tot en met 2017 aan elkaar verbonden. Hamiltons deal loopt eind 2015 echter af, al hebben het team en de coureur aangegeven graag met elkaar verder te willen.

De contractonderhandelingen werden echter gepauzeerd vanwege de felle titelstrijd die Hamilton en Rosberg afgelopen seizoen uitvochten. De bedoeling was deze direct na de – door Hamilton gewonnen – finalerace te vervolgen, maar verrassend genoeg zegt Wolff daar nu ‘geen haast’ mee te hebben.

“We hebben geen haast met het verlengen van Hamiltons deal. We hebben het er gedurende dit jaar wel over”, is de enigszins opmerkelijke uitspraak die de teambaas nu namelijk doet tegenover de Gazzetta dello Sport.

De Oostenrijker geeft verder nog aan dat hij, ondanks zijn intentie om met Hamilton verder te gaan, ook al een ideale opvolger in gedachten heeft: “Fernando Alonso is voor ons het beste alternatief, mochten we toch niet met ons huidige duo door kunnen gaan.”

Alonso & McLaren
Alonso is al eerder als mogelijke optie voor de toekomst genoemd door Mercedes, maar een probleem met het feit dat Wolff hem nu weer noemt is dat de Spanjaard inmiddels is vertrokken bij Ferrari – waarmee zijn relatie was verslechterd – en voor meerdere jaren in zee is gegaan met McLaren.

Hoewel de details van Alonso’s verbintenis met McLaren uiteraard niet bekend zijn, heeft McLaren-topman Ron Dennis direct bij de bekendmaking te verstaan gegeven dat er geen ontsnappingsclausules in Alonso’s overeenkomst staan en de coureur voor drie seizoenen vastligt.

Mocht het Wolffs intentie zijn geweest om Alonso openlijk als stok achter de deur te gebruiken in de onderhandelingen met Hamilton, dan is dat ogenschijnlijk dus een weinig efficiënte zet geweest van de Mercedes-teambaas.

Alonso is overigens niet de enige coureur die door Wolff is genoemd als mogelijke vervanger van Hamilton: ook Williams-coureur Valtteri Bottas staat op zijn lijstje. Vreemd is dat niet, want Bottas rijdt voor Mercedes-klant Williams en Wolff maakt deel uit van het management van de Fin.