McLaren heeft eindelijk de knoop doorgehakt. Jenson Button mag blijven en Kevin Magnussen moet een stapje opzij doen voor Fernando Alonso.

De komst van Alonso was al maanden onderwerp van gesprek en het getekende contract lag al enige tijd in Woking, maar de bevestiging bleef uit omdat McLaren voor een lastig dilemma stond met betrekking tot zijn teamgenoot. Kevin Magnussen kende een verdienstelijk debuutseizoen, met de tweede plaats in zijn debuutrace als hoogtepunt, en zou met het oog op de toekomst geen verkeerde keuze zijn geweest.

Maar na veel wikken en wegen geeft McLaren toch de voorkeur aan de ervaring van Jenson Button, die bovendien beduidend meer punten scoorde afgelopen seizoen dan Magnussen. Button moet ervoor zorgen dat de overgang naar de Honda-motoren soepel verloopt en McLaren op korte termijn weer een rol van betekenis gaan spelen.

Alonso hoopt bij McLaren te kunnen bereiken wat hem bij Ferrari niet is gelukt, zijn derde wereldtitel pakken. Hoewel de Spanjaard zijn periode bij Ferrari de beste jaren uit zijn carrière noemt, leidde het niet tot een kampioenschap. Hij kwam daardoor terug op zijn voornemen om zijn loopbaan bij Ferrari af te sluiten en keert terug bij McLaren, waar hij eind 2007 na één seizoen afscheid nam door interne strubbelingen met vooral Ron Dennis. Inmiddels is dat allemaal uitgesproken en kijken beide partijen uit naar de hernieuwde samenwerking.

Hoewel de McLaren de details van de overeenkomst voor zich houdt, zou Alonso voor twee jaar hebben getekend met een optie voor nog een jaar. Naar verluidt wordt hij met een geschat salaris van 32 miljoen euro per jaar de best betaalde coureur op de grid. Button heeft ook voor twee jaar bijgetekend, maar zou genoegen moeten nemen met de helft van zijn salaris – dat 15 miljoen euro per jaar bedroeg.  

De banden met Magnussen worden niet volledig losgesneden. De Deen blijft aan als reservecoureur bij McLaren. Deense media melden dat hij zal uitkomen in het Japans GT-kampioenschap om de racezintuigen scherp te houden. Mocht de 33-jarige Alonso of de 34-jarige Button de Formule 1 vaarwel zeggen, zou hij kunnen terugkeren. Al aast ook Stoffel Vandoorne nog op een racestoeltje bij McLaren.