Valtteri Bottas denkt niet dat de banden een bepalende factor blijven in de titelstrijd tussen Mercedes en Ferrari: “Ik denk dat je daar minder en minder over gaat horen.”

Dat vertelt de Mercedes-coureur desgevraagd in interview met Motorsport.com, na een seizoensstart waarin de zuinige manier waarop Ferrari met de Pirelli’s omspringt een belangrijke rol heeft gespeeld in de twee races die dat team tot op heden heeft gewonnen.

Bottas had in Bahrein de nodige problemen met de Pirelli’s.

“Het is nu lastiger om de banden goed te managen en aan de praat te krijgen op de verschillende soorten asfalt”, zegt de coureur – die zelf in Bahrein last had van hoge bandenslijtage en mede daardoor zijn poleposition aldaar niet kon verzilveren – over de nieuwe, bredere 2017-Pirelli’s.

Volgens Bottas is het managen van Pirelli’s PZero’s, ook de smallere varianten zoals die voor 2017 werden gebruikt, nooit makkelijk geweest: “Maar nu onze auto en de Ferrari zo gelijkwaardig zijn, spelen dit soort kleine dingen een grotere rol in de uitkomst.”

“Uiteindelijk zijn de banden natuurlijk ook de enige vier contactpunten van de bolide met het circuit”, onderstreept Bottas het fundamentele belang ervan, al denkt hij desondanks dat het in de toekomst ‘minder en minder’ over de banden zal gaan naarmate de teams en coureurs ze beter leren begrijpen.

“Zodra we beter door hebben hoe je alles uit de banden haalt en ze onder verschillende omstandigheden in het juiste raamwerk krijgt, denk ik dat iedereen op gelijke voet zal staan in hoe ze de banden managen. Vanaf dan zal er minder over de banden gesproken worden. Dan gaat het meer over de auto’s zelf, de set-up en hoe de bolides doorontwikkeld worden.”