*

Bottas: ‘Heb niet elke race mijn absolute topniveau gehaald’

Daan de Geus

Daan de Geus

5 november 2019 11:00

Bottas: ‘Heb niet elke race mijn absolute topniveau gehaald’
Motorsport Images

Mercedes-coureur Valtteri Bottas vocht in 2019 voor het eerst echt om de titel, maar verloor die tweestrijd van teamgenoot Lewis Hamilton. “Ik heb niet elke race mijn absolute topniveau gehaald.”

Dat erkent de Fin, die afgelopen zondag wel de Grote Prijs van Amerika won, maar de titel er desondanks verloor. Twee races voor het eind is Hamilton zo al zeker van zijn zesde titel, al kan Bottas niet meer bijgehaald worden door nummer drie Charles Leclerc en mag hij zich dus vice-kampioen noemen.

Lees ook: Bottas blij met mooie overwinning: ‘Ik heb alles gedaan wat ik kon doen’

Maar toch, voor de tweede plek doe je het niet, en Bottas geeft ook toe dat hij dit jaar ‘een aantal fouten’ heeft gemaakt die hij niet had moeten maken. “De start was ook een aantal keer niet goed”, voegt hij daar aan toe, “terwijl ik behalve dat ik wat fouten heb gemaakt, ook wat ongelukkige momenten heb gekend.”

“Verder heb ik het een paar keer verpest in Q3 van de kwalificatie, wat me dan weer een goede – of betere – startpositie heeft gekost. Dan begin je de race ook op achterstand en verlies je punten.” Aan geluk of pech wil hij het verder niet wijten: “Want ik denk dat het wat dat betreft redelijk gelijk op ging tussen Lewis en mijzelf.”

‘Niet elke race top’
Met het noemen van teamgenoot Lewis Hamilton, kan hij uiteraard niet anders dan de loftrompet steken. “Hij heeft dit jaar weer elke race op een enorm hoog niveau gepresteerd.” Bottas lukte dat niet altijd: “Ik heb niet elke race mijn absolute topniveau gehaald, al is me dat wél veel beter gelukt dan vorige jaren”, meent hij.

Bottas ziet dat dan als een positief punt in zijn eigen ontwikkeling, terwijl hij – met twee zeges in de laatste drie races – het momentum te pakken heeft. “Zeker. En qua race pace, wat de afgelopen jaren mijn zwakke punt was, heb ik grote stappen gezet door daar hard aan te werken met mijn engineers en in de details te treden qua setup en rijstijl.”

“Dat wordt dus beter en geeft me vertrouwen voor volgend seizoen. In tegenstelling tot vorig jaar, verheug ik me nu heel erg op het aankomende seizoen. Ik kan nu al niet wachten tot dat begint.” Want: “Dat is weer een nieuwe kans.”

Lees ook: Bottas: ‘De F1 is nooit makkelijk, je moet jezelf eraan herinneren ervan te genieten’

 

 

Lees meer over

Bottas Mercedes