Williams-coureur Valtteri Bottas kampt met rugklachten en zal zondag in de uren voor de Grand Prix bepalen of hij gaat racen of niet. De Fin kwalificeerde zich als zesde voor de race.

Bottas stapte na de kwalificatie kreupel uit zijn Williams FW37. De Fin had last van rugpijn, sloeg de mediaverplichtingen over en meldde zich voor controle bij de FIA-doktoren op het circuit, waarna hij ook nog naar het ziekenhuis is geweest voor verdere checks.

Namens Williams en Bottas laat head of performance engineering Rob Smedley weten dat het nog niet duidelijk is of Bottas zondag kan racen: “Valtteri gaat nu naar zijn hotel om te rusten. Hij zal zowel later vandaag als zondag nog enkele controles ondergaan en dan zien we wel of hij kan racen.”

Smedley kan verder niet te veel zeggen over de toestand van Bottas, net zoals hij geen voorspellingen durft te doen wat betreft Bottas’ kansen om zondag gewoon in te stappen: “Het is aan de medici om uit te maken of hij kan racen”, benadrukt Smedley.

Wat Smedley nog wel kwijt wil, is dat Bottas niet eerder last van rugklachten heeft gehad. “Het diende zich zomaar aan”, zegt Smedley, die Bottas prijst voor hoe goed hij het ondanks de pijn heeft gedaan: “De pijn begon in Q2, maar Valtteri werkte ook Q3 nog af en zat ondanks de klachten maar net achter het groepje van Felipe Massa en de Ferrari-coureurs, wat heel knap was.”

Als Bottas niet kan racen, moet teamgenoot Massa zondag in zijn eentje de kar trekken voor Williams. Het team heeft reserve Susie Wolff wel meegenomen naar Melbourne, maar zij staat niet ingeschreven voor dit weekend en heeft uiteraard ook niet meegedaan aan de kwalificatie, wat wel vereist is.