Mercedes-coureur Valtteri Bottas heeft de prestigieuze Trofeo Lorenzo Bandini uitgereikt gekregen. De Fin heeft de prijs ontvangen voor de doorbraak die hij vorig jaar in de Formule 1 maakte.

De trofee is vernoemd naar Lorenzo Bandini, een talentvolle Italiaanse coureur die in 1967 verongelukte tijdens de Grand Prix van Monaco. Bandini reed in de Formule 1 42 Grands Prix voor Scuderia Centro Sud en Ferrari. Hij won er één, en stond nog zeven verdere keren op het podium. Bandini was 31 toen hij overleed.

Om bijzondere prestaties in de autosport te eren wordt de Trofeo Lorenzo Bandini sinds 1992 uitgereikt. Coureurs als Michael Schumacher, Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel en Max Verstappen behoren tot de eerder ontvangers. Bottas heeft de prijs nu gekregen voor zijn prestaties in 2017, zijn eerste seizoen met Mercedes.

De 28-jarige Bottas pakte in 2017 zijn eerste Formule 1-overwinning en poleposition, en voegde daar datzelfde jaar gelijk nog twee verdere overwinningen en drie verdere polepositions aan toe. Bottas finishte als derde in het WK, de beste klassering tot op heden voor de coureur die eerder van 2013 tot en met 2016 voor Williams reed.

“Een enorme eer”, noemt Bottas het ontvangen van de prijs, die hij op kwam halen na een tocht van zo’n twaalf kilometer van het Italiaanse Faenza naar Brisighella, Bandini’s thuisdorp, in een Mercedes W07 uit 2016. “De lijst met eerdere winnaars van de Bandini-trofee is indrukwekkend. Ik heb vorig jaar mooie momenten gehad en het is mooi daar zo erkenning voor te krijgen. Een hele eer”, herhaalt hij.