Valtteri Bottas hoeft naar eigen zeggen niet te wachten tot zijn teamgenoot Lewis Hamilton kampioen is alvorens hij toestemming van Mercedes krijgt om races te winnen, maar teamorders blijven wel mogelijk.

Afgelopen zondag stevende Bottas in de Grand Prix van Rusland op de zege af, maar moest hij Hamilton op last van het team er voorbij laten. Hamilton vergrootte zijn voorsprong op titelrivaal Sebastian Vettel zo tot vijftig punten, zeven punten meer dan de 43 punten voorsprong die hij had gehad als hij als tweede was gefinisht achter Bottas.

Volgens Bottas was het echter een samenloop van omstandigheden die ertoe leidde dat hij in Sotsji plaats moest maken voor zijn teamgenoot, en ‘is het niet zo’ dat hij niet mag winnen zolang Hamilton nog om het WK vecht en achter hem op P2 rijdt. “Ik mag absoluut races winnen, maar het hangt gewoon van de situatie af.”

“In Rusland had het team misschien wel geen teamorder uitgedeeld als Lewis er geen last had gehad van een blaar op zijn banden en hij niet zo onder druk werd gezet door Sebastian. Natuurlijk kan ook in de toekomst zeker nog een teamorders worden uitgevaardigd, maar het hangt echt van de situatie af – dat heeft het team me verteld.”

Dat Mercedes alles op alles zet om Hamilton aan de rijderstitel te helpen, begrijpt Bottas bovendien goed. “We willen in alle opzichten maximaal scoren en dan horen teamorders gewoon bij het spelletje. Ik moet daarbij accepteren dat ik nu in deze positie zit vanwege wat eerder in het seizoen allemaal is gebeurd. Ik kan geen kampioen meer worden; Lewis wel, en ik ben een teamspeler die daarbij graag een handje helpt.”