Na een tegenvallende periode zat Valtteri Bottas eind 2018 dicht bij een vertrek uit de Formule 1. De Fin had het niet meer naar zijn zin in de Formule 1, maar na een goede vakantie hervond hij zijn motivatie en het plezier en dat merkte hij in 2019 meteen: “De resultaten waren beter.”

Bottas kreeg in 2017 de kans van zijn leven bij Mercedes nadat hij een positieve indruk achterliet bij Williams. In zijn eerste seizoen bij Mercedes won hij drie races, maar in 2018 volgde al gauw een dieptepunt. De Fin won toen geen enkele race en keek toe hoe teamgenoot Lewis Hamilton zijn vijfde wereldtitel veroverde.

Dat hij tot ‘wingman’ gedegradeerd werd, deed veel met Bottas. Zoveel dat hij zelfs overwoog om te stoppen. “Aan het einde van 2018 stopte ik er bijna mee”, zegt Bottas in de podcast van Motor Sport Magazine, My big break. “Het scheelde weinig. Het kwam puur door het feit dat ik het niet kon begrijpen dat ik Lewis in die twee jaren niet kon verslaan.”

Lees ook: Bottas ziet ‘snelle vooruitgang’ in verbeteren simulator Alfa Romeo

“Ik legde zoveel druk op mezelf”, vervolgt Bottas. “Richting het einde van 2018, zeker toen ik meer in de ondersteunende rol terechtkwam, kon ik het niet meer aan. Ik worstelde echt, het was niet leuk. De laatste vier of vijf races van 2018 waren pijnlijk”, doelt hij op de periode dat hij geen podiumplekken meer wist te pakken. “Je zou van de Formule 1 moeten genieten, het is namelijk behoorlijk gaaf, maar dat was het toen niet.”

Bottas nam uiteindelijk de tijd om na te denken over zijn ambities en plannen in de Formule 1. “Ik besloot even een pauze te nemen in Zuid-Amerika en probeerde de Formule 1 even los te laten om de wil, het plezier en motivatie in de sport te vinden”, legt de Alfa Romeo-coureur uit. “Ik heb dat uiteindelijk gevonden, het klikte op een gegeven moment. Het was pas na nieuwjaar dat ik besloot om door te gaan. Ik heb mezelf bij elkaar geraapt en vond het plezier in het racen weer terug.”

Dat hielp meteen, merkte Bottas. “De resultaten waren direct beter dan in 2018. Ik denk zelfs dat 2019 mijn beste seizoen tot nu toe is, zeker omdat ik het opnam tegen Lewis en ik een paar races won en soms zelfs aan de leiding van het kampioenschap ging. Dat was een sterk jaar. Maar over een heel seizoen kon ik Lewis’ constantheid en prestaties gewoon niet matchen”, aldus Bottas.