Na twee ronden racen in Bakoe, lag Valtteri Bottas al een ronde achter. Bij het vallen van de vlag, pakte hij op de streep de tweede plek af van Lance Stroll.

Bottas had flinke schade na zijn botsing met Räikkönen.

Een race van uitersten dus voor de Mercedes-coureur, die in bocht twee slaags raakte met zijn landgenoot Kimi Räikkönen. “Ik zat aan de binnenkant, hij buiten. Er was geen ruimte, behalve op de kerb, dus ik moest daar wel overheen, maar dan springt je auto naar buiten. Ik kon m’n lijn zo niet vasthouden, een race-incident, lijkt me”, verhaalt Bottas.

De Fin liep flinke schade op en moest een tergend traag rondje naar de pits afleggen, waarna hem een inhaalrace vanjewelste wachtte. Een tiende plek, misschien een negende, dat leek het maximale, maar de safety car bracht uitkomst. Een eerste neutralisatie bracht Bottas terug in dezelfde raceronde. Een tweede bracht hem ook terug in de race, zij het in het achterveld.

Bottas kon door de safety car een ronde achterstand ongedaan maken.

Ook de rode vlag daarna kwam dus niet verkeerd uit, erkent Bottas. “Het team repareerde de auto toen verder en hij was heel goed daarna”, prijst hij zijn monteurs. Bottas knokte zich naar voren. Van de dertiende plek naar, in de voorlaatste ronde, een derde. Maar het werd er nog eentje meer, want in de laatste ronde, in de laatste meters, kwam hij langszij en uiteindelijk nét voor Stroll op P2 over de streep. “Het is jammer dat Daniel Ricciardo te ver voor lag, maar de tweede plek is goed, gezien het begin.”

“Het laat wel zien dat je nooit moet opgeven, dat je moet blijven pushen”, onderstreept Bottas, die de wedstrijd net als winnaar Ricciardo alleen maar als ‘fantastisch’ kan omschrijven. “Het was geweldig, er gebeurde zoveel.”