De transfercarrousel rondom Fernando Alonso blijft, ondanks er veel tekenen zijn dat de Spanjaard volgend jaar bij McLaren rijdt, in nevelen gehuld. McLaren-teambaas Éric Boullier spoort de tweevoudig wereldkampioen aan snel duidelijkheid te verschaffen.

Boullier windt er in gesprek met het Duitse Bild geen doekjes om: “We willen dat Fernando tussen de races in Brazilië en Abu Dhabi een beslissing neemt. Daarna moeten we over een alternatieve rijdersbezetting gaan nadenken.”

Twee dagen geleden wist de BBC op basis van bronnen in de sport te melden dat McLaren en Alonso ver zijn gevorderd in de contractbesprekingen, en dat het een enorme verrassing zou zijn als de deal niet door zou gaan. Boullier bevestigt de onderhandelingen: “We voeren goede gesprekken met hem. Hij zou goed bij ons passen, en hij heeft gezegd dat hij er zin in heeft.”

Mogelijk twistpunt in de onderhandeling is de duur van Alonso’s contract. De Ferrari-coureur zelf zou volgens de BBC uit zijn op een eenjarige verbintenis – die de mogelijkheid openlaat in 2016 eventueel naar Mercedes over te stappen – maar daar neemt McLaren geen genoegen mee. “We willen een driejarig contract”, zegt Boullier tegen Bild. “Niet maar één jaar. We hebben grote plannen voor de toekomst met het team.”

Alonso zelf blijft ondertussen volhouden dat hij zijn plan in zijn hoofd al helemaal klaar heeft liggen. “Mijn volgende zet zal niemand verrassen”, zei hij in Austin. “De afgelopen twee, drie maanden is alles precies verlopen volgens het ambitieuze plan dat ik in gedachten heb.” Een jaartje ertussenuit gaan – een reële optie als de McLaren-deal stukloopt – noemde Alonso ‘onwaarschijnlijk’. Alonso’s vertrek bij Ferrari, waaraan zelfs ex-Ferrari-topman Luca di Montezemolo niet meer twijfelt, is overigens nog steeds niet officieel bevestigd.