*

Boullier: ‘Vandoorne moet rijstijl opstapklasses meer loslaten’

Chantal Boezaard

Chantal Boezaard

7 juni 2017 15:02

Boullier: ‘Vandoorne moet rijstijl opstapklasses meer loslaten’
Sutton Images

McLaren-teambaas Eric Boullier meent dat Stoffel Vandoorne nog moeite heeft met de rijstijl die Formule 1-auto’s vereisen. De 25-jarige Belg zou nog te veel blijven hangen in de stijl die hem is aangeleerd tijdens zijn carrière in de formulewagens.

Vandoorne werd door McLaren naar voren geschoven om oud-wereldkampioen Jenson Button te vervangen.  Maar hij heeft tot nu toe moeite om de pace van teamgenoot Fernando Alonso bij te houden. Tot aan Monaco lukte het de Belg zelfs niet om verder te komen dan Q1.

Volgens Boullier blijft Vandoorne te veel hangen in de rijstijl van de juniorklasses waar de Belg hiervoor reed. “In dat soort klasses heeft iedereen dezelfde auto, dus kun je je rijstijl om de auto heen ontwikkelen. Bij Formule 1 is het andersom, de auto is eigenlijk iedere week anders. Door een andere voorvleugel of aanpassingen aan de vloer of iets dergelijks. De balans is iedere keer anders en daar moet je als coureur flexibel mee om kunnen gaan.”

“Hij leert snel, maar op het moment moet de auto nog te veel aan zijn rijstijl worden aangepast”, verklaart Boullier waarom Vandoorne nog veel tijd verliest. Voorafgaand aan de Grand Prix van Monaco is Vandoorne naar het hoofdkwartier gehaald om met de engineers te werken aan de problemen. Dit leverde goede resultaten op, want Vandoorne reed tijdens de kwalificatie in Monte Carlo door naar Q3.

“Ik werk hard met het team en de samenwerking met de engineers wordt steeds beter. Stap voor stap gaat het in de goede richting”, zegt Vandoorne. “De kwalificatieresultaten waren zeer bemoedigend.” Helaas kon Vandoorne het in de race zelf niet helemaal waar maken, waar hij in de bandenstapels eindigde.

Zowel in de kwalificatie als race kwam Vandoorne in aanraking met de vangrail, toch voelt hij zich steeds beter op zijn gemak in de McLaren. Foto: Sutton Images.

“Monaco was absoluut een bewogen weekend voor ons. Iedere keer dat ik het circuit op ging, voelde ik mij behoorlijk comfortabel in de auto,” vertelt de Belg optimistisch. “De auto voelde goed en ik hoopte dat we zelfs punten konden halen. Helaas lukte dat niet. We hebben absoluut progressie gemaakt met het chassis dankzij de updates. Het is natuurlijk even afwachten hoe dit in Canada uitpakt, vooral omdat dit een compleet ander circuit is.”

Aanstaande zondag is voor Vandoorne de eerste keer dat hij op het circuit van Montréal zal rijden. “Ik heb veel tijd in de simulator doorgebracht. Maar ik kijk er enorm naar uit om hier voor het eerst te racen.”