McLaren-teambaas Eric Boullier denkt dat een gedeeltelijk programma in het World Endurance Championship kan helpen Fernando Alonso scherp te houden. Een terugkeer naar Indianapolis zit er in 2018 echter niet in voor McLaren.

Alonso heeft zijn zinnen gezet op het winnen van de triple crown: de Grand Prix van Monaco, Indianapolis 500 en 24 Uur van Le Mans. In Monaco heeft hij in de Formule 1 al twee keer getriomfeerd, terwijl hij vorig jaar een indrukwekkende maar uiteindelijk onsuccesvolle gooi naar de zege in de Indy 500 deed. Voor 2018 denkt de Spanjaard echter aan een uitstapje naar Le Mans.

Alonso in de Toyota LMP1-auto tijdens de WEC-rookietest.

Alonso heeft zelfs al aan de WEC-rookietest meegedaan met Toyota, maar er is nog niks definitief rond voor 2018 wat Le Mans of andere WEC-races betreft. Zijn McLaren-teambaas Eric Boullier lijkt echter wel achter het idee te staan dat Alonso een paar keer in een prototype-bolide stapt. “Het zou zelfs goed voor hem kunnen zijn”, vertelt hij Racer.

“Fernando is namelijk zo’n coureur die elk weekend wil racen”, weet Boullier, die verder aanhaalt dat het WEC ‘een competitieve omgeving is’, waardoor deelname Alonso ‘kan helpen scherp te blijven voor de Formule 1’. Voor 2018 staan er verder maar vijf WEC-races op de kalender, waarvan er één botst met de Formule 1. “Je hebt het dus over maar drie races en Le Mans. Dat is niet heel veel.”

Alonso doet eind januari sowieso mee aan een andere endurance-race: de 24 Uur van Daytona. Hij stapt in bij United Autosports, het team van McLaren-directeur Zak Brown. Diezelfde Brown speelde afgelopen jaar een grote rol in McLarens Indycar-project met Andretti Autosport, al zal dat in elk geval komend jaar geen vervolg krijgen, vertelt Brown op zijn beurt aan Racer.

“We gaan het niet doen”, zegt hij over een Indycar-programma in 2018. Nadat duidelijk werd dat Alonso in 2018 niet terug zou keren naar Indy, heeft McLaren deelname met andere coureurs overwogen, maar daar is onder het motto ‘als we iets doen, doen we het goed’ niets uitgekomen. “Als we geen groot onderdeel van de show kunnen zijn, loont het niet voor ons.”

Geen Indy voor McLaren in 2018. Brown vindt het als one-off ook te tijdrovend. “Of we nou een heel seizoen of alleen de 500 doen, ik committeer me liever voor langere tijd.” Foto: Sutton Images.