Lewis Hamilton kan, als hij zo doorgaat, de records van Michael Schumacher evenaren en misschien zelf verbeteren. Dat denkt Formule 1-topman Ross Brawn.

Brawn is momenteel de grote sportieve baas van de Formule 1, maar was eerder in de koningsklasse werkzaam voor, onder meer, de teams van Benetton, Ferrari en Mercedes.

Bij alle drie die teams heeft Brawn met recordkampioen Schumacher gewerkt – eerst als technisch directeur en later als teambaas – terwijl hij bij Mercedes één jaar de teambaas is geweest van Hamilton.

Dat was in 2013, het jaar voordat Hamilton zijn tweede wereldtitel pakte, wat zijn eerste voor Mercedes was. Hamilton pakte de kroon daarna nog twee keer, in 2015 en 2017.

Hamilton, die zijn eerste titel in 2008 met McLaren won, staat daarmee op vier titels, terwijl hij 62 races heeft gewonnen. Recordhouder Schumacher werd zeven keer kampioen en won 91 Grands Prix. Cijfers die de nu 32-jarige Hamilton dus wel eens kan evenaren, denkt Brawn.

Hamilton, links, was McLaren-coureur tijdens Schumachers Mercedes-jaren, van 2010 t/m 2012. Hamilton ging in 2013 naar Mercedes.

Gevraagd door Sky Sports F1 of Schumachers records inmiddels in zicht zijn voor Hamilton, antwoordt Brawn namelijk dat hij denkt van wel. “Toen Schumacher deze records neerzette, dacht ik dat ze nooit gebroken zouden worden, maar als ik dan zie hoe Lewis nu bezig is, zou het kunnen.”

Hamilton hoort volgens Brawn namelijk in het rijtje van Formule 1-grootheden. “Hij was hiervoor ook al vrij goed”, zegt Brawn met gevoel voor understatement, “maar hij is nu echt een grootheid”, vervolgt de Brit, sprekend over zijn landgenoot. “Lewis is een grootheid, vergelijkbaar met alle andere Formule 1-iconen. Hij maakte het zichzelf niet makkelijk in Mexico, waar hij zijn vierde titel veiligstelde, maar hij is verder het hele seizoen uitzonderlijk geweest.”

Hamilton brak eerder dit jaar al het polepositionrecord van Schumacher. De Duitser had dat met een totaal van 68 in handen, maar Hamilton staat inmiddels op 72.

Brawn was bij Mercedes van 2010 t/m 2012 de teambaas van Schumacher. Eerder werkte hij – als technisch directeur – bij Benetton en Ferrari met Schumacher, die zijn zeven titels met die teams won.