Voor het eerst in drie maanden start er vanmiddag geen Mercedes van poleposition. De Duitse renstal kwam er in de kwalificatie niet aan te pas. “Het was onze dag niet”, zegt teambaas Ross Brawn.

Nico Rosberg moest vanwege een versnellingsbakprobleem het grootste deel van de derde vrije training missen en had daardoor zijn afstelling niet op orde voor de kwalificatie. Daarin moest hij genoegen nemen met de zesde plaats.

“In Monza draait het om vertrouwen”, stelt Brawn. “De balans moet precies goed zijn en de coureur moet zich op zijn gemak voelen in de auto. Nico verloor veel tijd in de slottraining en dat maakte het voor hem heel moeilijk in de kwalificatie.” 

Na vier polepositions op rij haalde Lewis Hamilton nu zelfs Q3 niet. De Brit stak de hand in eigen boezem, maar volgens Brawn was dat niet geheel terecht. Hij bleek de vloer van zijn Mercedes te hebben beschadigd bij een iets te hardhandige passage over de verraderlijke kerbs op Monza. 

“Tot die tijd zag het er goed uit”, aldus Brawn. “We kwamen er pas later in de sessie achter en helaas kon het niet gerepareerd worden. Het was gewoon onze dag niet. Dit soort dingen horen bij autosport. We moeten gewoon de boel weer op orde brengen.”