In de week van Michael Schumachers vijftigste verjaardag spreekt Ross Brawn lovend over de zevenvoudig wereldkampioen. In een uitgebreid interview vertelt de oud-teambaas over het nalatenschap van Schumacher voor de sport. “Hij heeft een hele nieuwe standaard gezet in de Formule 1.”

Schumacher gaat met zijn zeven wereldtitels de boeken in als statistisch de meest succesvolle Formule 1-coureur aller tijden. Ross Brawn werkte lange tijd samen met de Duitser in zijn tijd bij Benetton, Ferrari en Mercedes. Volgens de Brit heeft Schumacher het niveau in de Formule 1 verhoogd op meerdere fronten.

Brawn met Schumacher in zijn Mercedes-tijd.

“Ik denk dat hij een hele nieuwe standaard gezet heeft in de Formule 1. Met fitness, met voorbereiding en wat betreft inzet van een coureur”, vertelt Brawn in Beyond the Grid. “Hij legde de lat zo hoog op het gebied van fitness. Het is moeilijk om de auto’s te vergelijken en hoe fysiek zwaar die zijn om te rijden, maar als hij een race finishte dan zweette hij niet eens. Hij stond te springen op het podium, dan keek je naar de andere twee coureurs op het podium: die konden de bekers amper optillen. Ze keken naar hem en dachten: dit is buitengewoon.”

“Ik heb hem nog nooit moe gezien”, beweert Brawn. “Ayrton (Senna, red.) was een heel speciale coureur, maar hij was weleens moe. Ik kan me niet herinneren dat Michael na een race moeite had uit de auto te komen; bij Ayrton zag ik dat wel. Als ik op de radio met hem praatte kreeg ik nooit de indruk dat hij buiten adem of vermoeid was, hij had het onder controle. Dat was een van zijn sterke punten: hij had geen stress en was niet moe, dus hij kon nadenken.”

Brawn werkte in 2013 samen met Lewis Hamilton bij Mercedes.

“Een voorbeeld”, vervolgt Brawn met een anekdote. “Hij was ergens op weg om een race te winnen. Hij kwam op de radio en zei: ‘Ik heb net de snelste ronde gereden, maar jullie lieten dat niet op het pitbord zien’. Dus ik zei: ‘Dat heb je niet’, maar hij zei van wel en dat hij dat op de schermen had gezien. We hadden geen idee waarover hij praatte. Toen realiseerden we dat het zijn broer was: er stond Schumacher, snelste ronde. Hij had dat gezien toen hij er langsreed: Schumacher, snelste ronde. Hij had alleen niet gezien dat het R. Schumacher was in plaats van M. Schumacher, zijn broer. Dat was hij: aan de leiding van een Grand Prix en hij had capaciteit over. Dat hadden niet veel anderen.”

Voor Brawn is Schumacher dan ook de meest complete coureur met wie hij in de Formule 1 gewerkt heeft. “Ik heb niet met Ayrton en Alain Prost gewerkt, maar voor mij was hij (Michael Schumacher, red.) de meest complete coureur. Ik heb niet zo lang met Lewis gewerkt, maar Michael was voor mij het meest complete omdat hij een nieuwe standaard zette. Lewis heeft het Schumacher-tijdperk gezien en wist wat er nodig was. Zij vonden het referentiepunt dat eerder niet bestond.”

FORMULE 1 besteedt deze week uitgebreid aandacht aan Michael Schumacher vanwege zijn vijftigste verjaardag op 3 januari. Onder de hashtag #Schumacher50 verzamelen we alle berichten.

Schumacher voor de start van de Grand Prix van België, 1991.