De Britse politie claimt informatie en bewijs te hebben dat een groep demonstranten van zins is zondag tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië het circuit van Silverstone te bestormen. “Een roekeloos plan”, noemt hoofdinspecteur Tom Thompson van de politie van Northamptonshire het tegenover ITV.

Thompson doet dan ook een oproep aan deze groep om dit niet te doen. Want anders brengen ze ‘zichzelf, de coureurs, marshals, andere vrijwilligers en fans in gevaar’. “Een racebaan betreden is levensgevaarlijk. Als jullie doorgaan met dit roekeloze plan, brengen jullie levens in gevaar.”

Om wat voor groep het gaat, en waartegen ze willen protesteren, maakt Thompson niet bekend. Volgens de hoofdinspecteur die de verantwoordelijkheid draagt voor de veiligheid van de race op Silverstone, staat de politie er wel voor open te helpen een vreedzaam, veilig protest te faciliteren.

Roependen op de baan

Dat er tijdens een Grand Prix wordt geprotesteerd, is niet nieuw. In 2000 liep een ontslagen Mercedes-medewerker op het Duitse Hockenheim de baan op om zijn ongenoegen te tonen. In 2003 was het in Silverstone al eens raak, toen een priester het circuit betrad om voor het eind der tijden te waarschuwen.

In Singapore 2015 wandelde er ook ineens een man over het stratencircuit, al was dat (ogenschijnlijk) geen protest. Greenpeace protesteerde in 2013 op Spa tegen hoofdsponsor Shell met spandoeken die zich tijdens de podiumceremonie ontvouwden, en met hanggliders met spandoeken voor de race.