McLaren-CEO Zak Brown denkt dat het ‘verrassend’ tegenvallende 2018 van het team ervoor heeft gezorgd dat iedereen in Woking heeft gedwongen ‘goed in de spiegel te kijken’. “Dus idealiter hebben we er op lange termijn dan ook profijt van.”

Dat verklaart Brown in gesprek met Motorsportweek, benadrukkend dat het teleurstellende seizoen McLaren zodoende ook heeft gedwongen de nodige veranderingen te maken. “Dit jaar heeft veel verbeterpunten uitgelicht, punten waarop we te kort kwamen. Uiteindelijk is dat alleen maar goed, omdat we die punten nu hebben aangepakt of ermee bezig zijn dat te doen.”

Brown spreekt daarbij woorden van gelijke strekking als Williams’ technisch directeur Paddy Lowe, die stelde dat Williams’ eveneens rampzalige seizoen ‘vreemd genoeg’ ook goed is voor het team, omdat het ook dat Britse traditieteam dwingt veranderingen door te voeren.

Lees ook: ‘2018 vreemd genoeg ook een goed jaar voor Williams’, legt Lowe uit.

Brown had weinig reden tot vreugde in 2018.

Volgens Brown is McLaren ‘al op de weg terug’, waarbij hij benadrukt dat het ‘eerst goed zal voelen, voordat het er goed uitziet’. Wat hij daarmee bedoelt? “Dat iedereen nu goed werk doet, maar je dat pas echt ziet als de auto straks in 2019 de baan op gaat. Dat is pas de echte test.”

Ondanks zijn positieve uitspraken draait Brown er niet omheen dat 2018 ‘een dieptepunt was in McLarens geschiedenis’, net zoals hij erkent dat dit herstelproces tijd gaat kosten.

Sainz toont vertrouwen
McLarens 2019-coureur Carlos Sainz liet daarbij op zijn beurt optekenen dat hij alle vertrouwen heeft in de McLaren-manschappen op het hoofdkwartier in Woking. “Ik zie daar niet veel mensen die zich vertwijfeld achter de oren krabben”, wordt hij geciteerd door Autosport. “Ze hebben een duidelijk beeld van wat er verkeerd is gegaan en waarom, en van hoe het team zich moet verbeteren”, toont hij vertrouwen in zijn nieuwe team.

Sainz probeerde de McLaren MCL33 al uit tijdens de Abu Dhabi-test na het seizoen.