McLaren-directeur Zak Brown heeft aangegeven dat Mercedes en Ferrari er weinig aan gelegen lijkt om McLaren uit de brand te helpen met haar motorkwestie.

Dat blijkt uit uitspraken van Brown – wiens McLaren-team al maanden dubt over het wel of niet voortzetten van haar relatie met motorpartner Honda – ten overstaan van Sky Sports F1.

“McLaren is een groot team dat weet hoe je races en titels moet winnen. Ik denk dat de meeste teams het daarom wel prima vinden dat wij momenteel staan waar we staan.”

“Ze willen gewoon niet dat we te dicht bij ze in de buurt komen, wat ook wel weer begrijpelijk is”, erkent de topman van het team dat dit jaar pas twee punten heeft gescoord en laatste in het WK staat.

Brown (links) met Honda-motorchef Yusuke Hasegawa.

Hoewel er de afgelopen maanden volop gespeculeerd is over een breuk tussen McLaren en Honda, ook door Brown zelf, is de Amerikaan nu een stuk positiever over het perspectief dat Honda biedt.

“We hebben verschillende scenario’s besproken met Honda. Uiteindelijk denken we echter dat Honda de klus kan klaren en het voor elkaar krijgt, zoals ze in het verleden ook hebben gedaan.”

Belangrijk voor dit jaar is wat dat betreft dat Honda sneller met doorontwikkelingen komt, terwijl McLaren zelf snel moet beslissen voor 2018 en daarna: “Want we beginnen nu aan onze 2018-auto.”

“Op een gegeven moment, zo rond de zomer, moet je daarvoor wel weten waar je aan toe bent. We moeten daarom bepalen wat we met Honda doen, zodat we vooruit kunnen.”

Over één ding is Brown daarbij, wederom, heel duidelijk: “We zijn nu al een paar jaar niet competitief en zo kan het niet verder. Wij zijn McLaren, voor ons is alleen maar meedoen niet genoeg.”

“We moeten vooruitgang zien qua power, of wat dan ook, zodat we bij de top kunnen aansluiten. We willen races winnen. Dat is momenteel niet mogelijk, dus er moeten dingen veranderen.”