Jenson Button kwam niet door Q1 van de kwalificatie, wat volgens de McLaren-coureur komt omdat hij niet genoeg informatie van zijn team kreeg. Fernando Alonso haalde Q2 wel en was daarin veertiende.

Alonso start zondag overigens als dertiende, want door de gridstraf van Nico Hülkenberg schuift hij een plekje op. In gesprek met de BBC vertelt de Spanjaard dat hij er voor zijn gevoel het maximale uit heeft gehaald: “Zelfs als ik de hele middag blijf rijden en telkens nieuwe banden krijg, kan ik deze tijd denk ik niet verbeteren. Ik heb volgens mij echt alles eruit gehaald wat erin zat.”

“Ik ben dan ook blij met mijn kwalificatie en ronde, al ben ik niet blij met de positie”, vervolgt Alonso. Gezien de lastige positie waarin McLaren en Honda als team zitten, weet de tweevoudig wereldkampioen echter dat hij het er maar mee moet doen. Voor zondag, hoopt hij vooral strijd te kunnen leveren. “Het zou mooi zijn als we wat kunnen vechten en alle Japanse fans die ons zo steunen daar op die manier voor kunnen bedanken.”

Button
Bij teamgenoot Jenson Button overheerst de teleurstelling ondertussen. Hij bleef in Q1 hangen op P16, maar is er zeker van dat hij Q2 had kunnen halen. “Het team vertelde me echter niet welke engine setting ik moest gebruiken. Ik koos daardoor voor een standaardinstelling, maar daardoor had ik niet de volledige beschikking over ERS. Dat werkte nu maar de halve ronde, dus ik had zeker een betere eerste run kunnen doen in Q1.”

Button ging uiteraard naar buiten voor nog een run – ‘en die was beter’ – maar moest deze afbreken doordat er op het eind gele vlaggen hingen in sector twee. “Ik moest van het gas. Anders had ik Q2 alsnog kunnen halen, maar dit soort kleine, simpele fouten als met de motorinstellingen kunnen we ons echt niet veroorloven. We hebben immers al genoeg grote problemen”, moppert de Engelsman, wiens team zich al aan hem verontschuldigd heeft.