Jenson Button liet in de tweede vrije training in Barcelona een ietwat verrassende zevende tijd noteren voor McLaren. Gezien hoe moelijk het team het in de eerste vier races had, is dat een opsteker, maar Button benadrukt dat er nog veel werk te doen is.

“We hebben dit jaar nog niet dichter bij de top in de buurt gestaan dan vandaag. Het staat mooi op de tijdenlijst, maar aan de andere kant is het pas vrijdag”, zo tempert Button, die 1.6 seconde trager was dan snelste man Lewis Hamilton, de verwachtingen.

Hoewel er op basis van de tweede vrije training, waarin Buttons teamgenoot Fernando Alonso een elfde tijd op de klokken kreeg, voorzichtig geconcludeerd mag worden dat McLaren en motorleverancier Honda ogenschijnlijk weer een stapje vooruit hebben gezet, laat Button het hoofd niet op hol brengen: “Want we hebben nog heel veel werk te doen”, beklemtoont hij. “Dat we vandaag een goede dag hadden, verandert daar niets aan.”

“Het moet op elk vlak echt nog een stuk beter”, vervolgt Button, die erop zinspeelt dat de omstandigheden niet per se representatief waren: “Volgens mij had iedereen moeite met de balans en het vinden van grip. Wij ook. Vooral op de harde banden, al ging het op de zachte banden wel wat beter.”

Of de updates waarmee McLaren de van een nieuwe kleurstelling voorziene MP4-30 heeft uitgerust goed werken, kan de Brit verder nog niet zeggen. “We moeten eerst de verzamelde informatie nog bestuderen. Tot we dat hebben gedaan, is het onduidelijk waar we staan”, herhaalt Button nog maar eens, waarna hij toch nog op een positieve noot afsluit: “Want ik denk wel dat je kan zeggen dat dit een veelbelovende dag was.”

Alonso
De prestatie van teamgenoot Alonso – hij reed achtereenvolgens een vijftiende en elfde tijd – sprong wat minder in het oog, al waren de ogen van het Spaanse publiek toch vooral op de thuisrijder gericht. Gelukkig voor de Spanjaard zaten er echter maar weinig van zijn landgenoten op de tribunes bij bocht twaalf, waar hij in de eerste training een slippertje maakte en een spin van 360 graden maakte.

“Ik zat wat te spelen”, bekent Alonso . “Ik was onderweg terug naar de pits en dan zit je soms voor de lol lekker te pushen. Er was niet veel grip vandaag en de auto’s van dit jaar zijn niet bijster snel, dus dan probeer je zo’n rondje op die manier leuk te maken.”

Wat de kansen van McLaren betreft, waakt Alonso net als Button voor grootspraak: “We moeten eerst al onze data maar goed bekijken”, zegt ook hij. “Hopelijk kunnen we aan de hand daarvan een goede set-up én wat extra performance vinden voor de komende dagen.”