Jenson Button reed op Suzuka het type race waar hij zo vaak om geprezen wordt: in wisselvallige omstandigheden las hij de situatie goed en werkte zich op naar voren. De Brit kan er dit keer echter niet van genieten.

Dat komt door het ongeluk van Jules Bianchi. “Het was zo’n ongeluk wat je nooit in de Formule 1 hoopt te zien”, zegt de McLaren-coureur, verwijzend naar hoe Bianchi na een spin door aquaplanning hard in aanraking kwam met een tractor die de eerder gespinde Sauber van Adrian Sutil diende weg te takelen.

“Het belangrijkste is dat we allemaal aan Jules, zijn familie en zijn team denken en met ze meeleven. Het belang van de race valt daarbij in het niet”, vindt Button, die uiteindelijk als vijfde geklasseerd werd, nadat hij na als eerste van regenbanden naar intermediates gewisseld te zijn nog op koers lag voor P3, maar na een lange tweede stop – inclusief wissel van stuurwiel – tijd verloor en bovendien werd opgeslokt door de razendsnelle Red Bulls. Button was vlak voor de race werd geneutraliseerd wegens de crash van Bianchi overigens net teruggewisseld naar regenbanden en had daarmee in de slotfase nog kunnen schitteren, maar daar kwam het dus niet meer van.

Magnussen
Teamgenoot Kevin Magnussen is vandaag jarig, maar een feest werd het niet voor de nu 22-jarige Deen. Hij worstelde met zijn auto en finishte als veertiende. “Ik had problemen met mijn stuurwiel en daardoor deed ik eigenlijk voor spek en bonen mee. Ik probeerde nog wel me terug te vechten naar voren, maar dat was niet mogelijk.”

Net als Button staat ook Magnussen stil bij het ongeval van Bianchi. “Ik hoop echt dat Jules oké is. Het voelt altijd vreselijk als er dit soort dingen gebeuren.”