Jenson Button heeft een moeilijk jaar toch nog met een lach op z’n gezicht afgesloten, met de twaalfde plek in Abu Dhabi. Voor zijn McLaren-teamgenoot Fernando Alonso was de race na een botsing bij de start – en straf waar hij het zeer mee oneens is – niet meer dan een test.

“Dit was een zwaar jaar, voor het hele team”, erkent Button tegenover de BBC, verwijzend naar hoe McLaren – vooral door problemen met de Honda-krachtbron – slechts als negende in het WK is geëindigd met maar 27 punten. Ook de race in Abu Dhabi was een zware, vervolgt Button. “Waarom mag duidelijk zijn”, zegt hij, doelend op hoe de McLarens op de lange rechte stukken makkelijk voorbij werden gereden door hun gebrek aan topsnelheid.

Dat hij desondanks in de bochtige sectoren flink kon vechten, zorgt ervoor dat Button 2015 met een lach op zijn gezicht afsluit. “Ik heb leuke gevechten gehad en veel kunnen aanvallen en verdedigen. Dat was lachen, en het was leuk om in de laatste vijf ronden een Williams achter me te houden.” Dat was de Williams van Valtteri Bottas. De Fin was achter Button terecht gekomen nadat Williams hem bij een pitstop te vroeg liet vertrekken, waardoor hij tegen Button aan knalde. Voor Bottas betekende dat een straf en een extra pitstop, voor Button liep het zonder gevolgen af.

Alonso
Ook Alonso was bij een incident betrokken, maar dan bij de start. Alonso kwam in de aanloop naar de eerste bocht in aanraking met Felipe Nasr – waarvoor hij de schuld bij de Sauber-rijder legt – en schoot daarna zelf in de eerste bocht vol tegen Pastor Maldonado aan.

Volgens Alonso kon hij Maldonado niet ontwijken na het contact met Nasr, maar Alonso kreeg toch een drive-through penalty en twee strafpunten op zijn licentie, waar hij zeer ontstemd over is: “Dit is echt zo typisch”, moppert hij ten overstaan van Motorsport.com. “Dat je een straf krijgt nadat je door iemand anders bent geraakt, is echt bizar. Behalve in de Formule 1 zie je dat volgens mij nergens.”

“Het is gewoon een FIA-ding”, klaagt hij verder. “Bij ons zijn de tribunes op dit circuit en andere banen half leeg, terwijl we als kampioenschap links en rechts worden ingehaald door de MotoGP en het WEC. Daar zie je dit soort onzin niet, maar er is in de Formule 1 een gebrek aan gezond verstand. Er zijn zoveel dingen die verbeterd moeten worden, waaronder dat er straffen worden uitgedeeld zonder dat er enige lijn in zit.”

Los van zijn klachten over de sport, was Alonso’s race verpest door de botsingen, maar nog wel nuttig: “Het was niet meer dan een test. In die zin wel een perfecte, want ik reed de hele tijd alleen rond en heb veel data verzameld.” Over de geruchten dat hij in 2016 wel eens een sabbatical kan nemen, was hij voor de start duidelijk tegenover de BBC: “Dat doe ik niet.”