*

Claire Williams: ‘Geloof niet meer dat kleine teams kunnen winnen in huidige F1. Dat was naïef’

Daan de Geus

Daan de Geus

26 april 2018 16:00

Claire Williams: ‘Geloof niet meer dat kleine teams kunnen winnen in huidige F1. Dat was naïef’
Sutton Images

Williams’ adjunct-teambaas Claire Williams is er zeker van dat niemand buiten de grote drie – Mercedes, Ferrari en Red Bull – nog een race zal winnen zolang het financiële speelveld niet gelijk wordt getrokken in de Formule 1.

In gesprek met de Zwitserse krant Blick geeft Williams daarbij toe dat ze er aanvankelijk anders anders over dacht. Toen ze in 2013 de rol van adjunct-teambaas op zich nam bij het team dat door haar vader Frank Williams en Patrick Head is opgericht, dacht ze echt dat het weer zou kunnen winnen. “Maar nu niet meer. Dat idee was een illusie, en heb ik nu ook niet meer.”

Williams met Liberty Media-topman Chase Carey.

De reden dat Williams deze overtuiging is kwijtgeraakt? “Deze sport is eigenlijk kapot.” Denken dat een kleiner team nog races kan winnen door hard te werken en slim te zijn, noemt ze nu ‘naïef’. “Je wordt daar niet voor beloond”, zegt ze. “Buiten de grote drie, wint in de toekomst niemand meer”, meent Williams, volgens wie het financiële gat tussen Mercedes, Ferrari, Red Bull en de rest ‘simpelweg te groot’ is. “Het is onmogelijk om met ze mee te doen. En dat is een slechte zaak.”

Williams hoopt dan ook dat de door Formule 1-eigenaar Liberty Media voorgestelde budget cap er komt, vanaf 2021. Ze verklaarde eerder al dat ze klaar was de champagne open te trekken als het zover is, maar er moet eerst nog verder over onderhandeld worden door de teams en Amerikaanse eigenaar. Onder meer over hoe hoog het budgetplafond moet zijn. Gesproken wordt over 150 miljoen euro. “Met een budget cap van 150 miljoen, kunnen we overleven”, zegt ze. Eerder erkende Williams dat de toekomst van het familieteam er voor de middellange termijn somber uit zou zien zonder budget cap.

Wat de kortere termijn betreft, moet Williams erkennen dat het team niet best aan 2018 is begonnen. De formatie uit Grove is als enige nog puntloos en staat onderaan in het WK. “Er zijn teams met minder geld die hun werk beter hebben gedaan. Wij hebben in 2017 veel goede mensen binnengehaald, maar hadden te hoge verwachtingen. Alle problemen beginnen uiteindelijk ‘thuis’, op de fabriek.” Volgens coureur Sergej Sirotkin heeft Williams het lek echter boven. “En in de komende races wordt dat opgelost”, vertelde hij FORMULE 1.

De Williams FW41 is vooralsnog een problematische bolide.

Gerelateerd