Het Formule 1-kampioenschap zit erop: althans in die zin dat we een kampioen hebben. Dat het Sebastian Vettel geworden is, mag natuurlijk geen verrassing heten.

Het is knap wat hij gepresteerd heeft. Dat hij vorig jaar de titel won was natuurlijk al erg spectaculair en verrassend. Dit jaar was hij gewoon oppermachtig. Dat hij de race in Japan dan niet wint, is geen schande. Ten eerste verdient Jenson Button een compliment want die heeft gewoon een strakke race gereden. Hij is sowieso de laatste tijd goed bezig – je ziet wat het vertrouwen van McLaren met hem doet.

Ten tweede hoef je je bij Vettel nooit af te vragen of hij alles wel gegeven heeft. Dat zag je wel aan zijn start. Daarbij drukte hij Button een beetje op het gras, waarbij overigens wel voldoende ruimte liet. Een risico dat hij niet hoefde te nemen omdat hij aan één puntje genoeg had, maar Vettel is een racer pur sang. Hij wil altijd de beste zijn en dat siert hem.

Als ik naar hem kijk, begint het bij mij erg te kriebelen. Wat zou ik daar graag tussen rijden! Vergeet niet dat ik tegen Sebastian Vettel geracet heb in de Formule 3. Mijn eerste jaar was niet al te best door omstandigheden thuis, maar in het tweede seizoen heb ik hem wel eens verslagen. Dat geeft je – nu hij tweevoudig wereldkampioen is – wel een goed gevoel.

Ik ben hem het afgelopen seizoen twee keer tegen gekomen. Hij zegt altijd gedag en als hij tijd heeft maken we een praatje. Wat dat betreft blijft hij lekker normaal en doet hij gewoon zijn eigen ding. Die nuchterheid heeft hem ook zo ver gebracht. Je moet gewoon zorgen dat je de juiste mensen om je heen hebt en niet te veel wordt afgeleid, dat is in zo’n hectische wereld heel belangrijk.

Je ziet wel aan Lewis Hamilton hoe snel het kan verkeren. Die jongen kan verschrikkelijk hard rijden, maar het is duidelijk dat hij in een dip zit. En dan bemoeit ook nog eens iedereen zich ermee. Dat helpt natuurlijk niet. Ik snap dan ook niet dat zijn vader zich publiekelijk erover uitlaat. Het loopt al langer niet meer tussen die twee, hij is niet voor niets nu manager van Paul di Resta. Dat zou ik als zoon overigens niet leuk vinden. Daar is dus sprake van heel veel wrijving.

Want ik kan me niet voorstellen dat Lewis niet goed gemanaged wordt, zoals zijn vader Anthony beweert. Hij wordt gemanaged door het bureau dat ondermeer de Beckhams als klanten hebben en dan kan het wel zo zijn dat die Simon Fuller er lang niet elke race bij is, maar geloof me dat er echt wel voor Lewis gezorgd wordt  – in de vorm van een goede trainer bijvoorbeeld.

Tsja, en dan is er nog dat gedoe tussen Hamilton en met Felipe Massa… Die jongens moeten er een punt achter zetten. Het is te vergelijken met wat ik eerder dit jaar met Jules Bianchi meemaakte. Hij heeft me een aantal keer van de baan geramd waardoor ik waardevolle punten verloren heb. Ik had daar boos over kunnen blijven, maar wij zijn op een gegeven ogenblik om de tafel gaan zitten om het uit te praten. Dat moeten Lewis en Felipe ook doen: het zijn toch twee volwassen kerels! Al die haat en nijd is nergens goed voor!