*

Villeneuve: ‘Comeback Kubica was geen sprookjesverhaal’

André Venema

André Venema

6 december 2019 10:00

Villeneuve: ‘Comeback Kubica was geen sprookjesverhaal’
Motorsport Images

In de duisternis van Abu Dhabi zwaaide Robert Kubica af als Formule 1-coureur. De matte race in het avondlicht was een passend decor: de veelbesproken rentree van de Pool heeft nauwelijks voor opwinding gezorgd, ook niet in zijn slotvoorstelling.

Voormalig Formule 1-coureur Jacques Villeneuve had het half maart in Melbourne al min of meer voorspeld. Hij noemde de komst van de Poolse herintreder – zijn rechterarm functioneert nauwelijks meer na een levensbedreigend rally-ongeluk in 2011 – ‘niet goed’ voor het imago van de Formule 1.

De wereldkampioen van 1997, thans werkzaam voor de Italiaanse televisie, staat nog steeds achter die woorden. “Sommige mensen zullen dit als een sprookjesverhaal zien. Maar dat was het niet. Het zou pas een sprookje geweest zijn als Kubica zijn teamgenoot had verslagen en andere teams hem voor volgend seizoen hadden willen hebben. Dát zou een indrukwekkende comeback geweest zijn. Maar dit kun je geen comeback noemen.”

Volgens Villeneuve is de waarheid hard: “Kubica had gewoon niet de snelheid voor de Formule 1.” In Polen, verzekert F1-verslaggever Mikolaj Sokóls van Eleven Sports, wordt daarentegen een andere waarheid gesproken. “Robert wordt door veel mensen gezien als een held, als iemand die het onmogelijke heeft gepresteerd.”

In FORMULE 1 nr. 18 lees je meer over de comeback van Kubica, volgen we Max Verstappen op de voet in Abu Dhabi, gaan in op de opkomst en ondergang van het team van Williams en hebben een gastcolumn van Mark Webber. FORMULE 1 nr. 18 is nu in de winkel te koop of hier te bestellen.